Ledare för högerkonservativa HDZ firar valresultatet. Foto: TT

Högerkonservativa vann i Kroatien

Uppdaterad
Publicerad

Varannan väljare stannade hemma när det på söndagen blev dags för nyval i Kroatien. I juni fick regeringen gå efter månader av låst politiskt läge mellan de båda stora partierna och parlamentets vågmästare. Nu verkar det som att den situationen kan upprepa sig.

Högerkonservativa HDZ ser ut att vinna det kroatiska nyvalet, men kommer att bli tvungna att hitta en samarbetspartner för att få en majoritet i parlamentet. Som det ser ut efter att omkring 70 procent av rösterna är räknade har partiet 62 av de 151 parlamentplatserna. 

Beskedet om HDZ:s stora övertag svepte som en kall örfil över socialdemokraternas valvaka på Moderna Museet i Zagreb. Opinionsundersökningar hade gett dem en ledning på några procent, i vallokalsundersökningarna stod det lika, men när de första preliminära resultaten kom runt klockan 22 ledde de högerkonservativa med tio mandat över socialdemokraterna.

– Kan du tro det, säger en man med den socialdemokratiska koalitionens logga på skjortan. 

Han sitter med lurar i öronen och sin telefon i handen och tittar på sändningarna i den istället för på tv-apparaterna. 

– Vallokalsundersökningarna visade 50-50, och så händer det här, säger han och skakar på huvudet. 

Under natten minskade skillnaden mellan partierna något, men stämningen förblev uppgiven. 

”Kroatien har varit ett experiment”

I ett absurt ödets nyck råkade socialdemokaternas partiledare Zoran Milanovic kliva in på den sena presskonferensen samtidigt som en spellista tyckte det var dags för AC/DC:s Highway to Hell att spelas. Det var ungefär så han också beskrev Kroatiens framtid, nu när en ny koalition mellan HDZ och det tredje största partiet Most verkar trolig. Det var just det samarbetet som hade lett till ett nyval, påpekade Milanovic.

– Kroatien har de senaste månaderna varit ett experiment. Vart har vi tagit oss? Ingenvart. Vad har vi gjort? Ingenting, sa han trött, men påpekade också att de slutgiltiga valresultaten kommer först på måndag eftermiddag.  

Fiender kan bli vänner igen

HDZ var snabba med att sträcka ut en hand till Most. Redan efter att vallokalsundersökningarna publicerats meddelade HDZ:s stab att förhandlingarna med vågmästarna skulle dra igång med detsamma nu på måndag. 

Frågan är hur Most ställer sig till erbjudandet och om det är ett förhållande som går att lappa ihop, efter att så många hårda ord växlats i samband med den förtroendeomröstningen som fällde den högerkonservativa regeringen i juni. 

På Mosts valvaka ska det ha jublats över att partiet återigen blir vågmästare. Nu kan man fortsätta driva på de reformer som ska få landets ekonomi att växa. Om inte det politiska läget återigen blir låst och det uppstår en situation där de stora partierna vägrar gå med på Mosts krav, vill säga. 

Det är nämligen vad många politiska analytiker förutspår, och menar att det inte är helt otroligt med ännu ett nyval inom en snar framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer