Jordan Bartella är partiet Nationell samlings toppnamn i EU-valet i maj. Foto: Jean-Francois Badias/TT

Högernationalist kan bli yngst i EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Marine Le Pens högernationalistiska Nationell samling spås bli största franska parti i EU-valet den 26 maj. Partiets förstanamn på listan kan bli EU-parlamentets yngsta ledamot någonsin. 23-årige Jordan Bardella nämns inte sällan som Le Pens kronprins.

Marine Le Pens Nationell samling vill avskaffa EU-kommissionen, skrota EU:s jordbruksstöd och skapa nya spelregler för EU:s medlemsländer.

När hon presenterade partiets program till EU-valet i måndags i franska Strasbourg sa hon sig vilja ”rädda Europa från det EU som försöker förstöra det”.

EU-valet 2019

Vid sin sida hade Marine Le Pen en ovanligt ung politiker. Den 23-årige Jordan Bardella är den franska extremhögerns förstanamn och affischpojke i EU-valet i maj.

Han gick med i Nationell samling (tidigare Nationella fronten) som 16-åring 2012, har lett dess ungdomsförbund och har på senare tid agerat partitalesperson.

Jordan Bardellas familj har rötter i Italien, och han talar flytande italienska.

Spås bli största parti

Enligt opinionsmätningar ser det ut att gå bra för Nationell samling i EU-valet där det spås bli största franska parti.

I en intervju med Financial Times TV säger Bardella att målet är att samverka med andra högernationalistiska partier i Europa för att på sikt vrida makten ur händerna på EU.

– Många fransmän anser idag att EU inte förmår skydda dem från massinvandring och från frihandelns excesser, säger Jordan Bardella och lägger ut texten om vikten av att Frankrike tar tillbaka kontrollen över gränser, ekonomi och lagstiftning från Bryssel.

Från obskyrt till accepterat

Partiet har gått från att betraktas som ett obskyrt rasistiskt parti på yttersta högerkanten under hennes far Jean-Marie Le Pens ledarskap till att idag ha blivit alltmer accepterat.

Partiet har gynnats av de så kallade Gula västarnas protester mot president Macron de senaste veckorna.

– I Frankrike har människor vaknat upp, och Gula västarna uttrycker en berättigad vrede på gatorna varje helg, säger Jordan Bardella till Financial Times. Macron vägra lyssna på folk, fortsätter han.

Partiet har föryngrats

Vid val till EU är väljarna mer benägna att proteströsta på ytterlighetspartier än vid nationella val.

Nationell samlings verkliga mål är förstås att komma till makten i Frankrike, och de senaste åren har partiledaren Marine Le Pen ägnat mycket kraft åt att föryngra partiet och ge det en ansiktslyftning.

Jordan Bardella är ett resultat av det arbetet. Lägg hans namn på minnet, han verkar inte bara ha åldern med sig, utan just nu också opinionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet