Högsta Domstolen i Stockholm. Foto: Magnus Andersson/TT

Högsta domstolen stoppar utlämningar till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen stoppar utlämningar av två turkiska medborgare till Turkiet efter att landet tidigare begärt att personerna ska utlämnas. Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Turkiet påstår att personerna i fråga har varit medlemmar i en väpnad terrororganisation.

De ska ha anslutit sig till Gülenrörelsen genom att ladda ned och använt en så kallad bylock-mobilapplikation, som bara används av rörelsens medlemmar. Appen är en kryperad meddelandetjänst som är förbjuden i Turkiet.

En av förutsättningarna för utlämning är att den gärning som ligger till grund för begäran är brottslig både i Turkiet och i Sverige.

Sedan den 1 juni är deltagande i terroristorganisation straffbart i Sverige.

Nej från riksåklagaren

Högsta domstolen anser dock inte att nedladdning av en mobilapplikation kan anses utgöra ett sådant deltagande som krävs för straffbarhet enligt terrorbrottslagen. Därför är kravet på dubbel straffbarhet inte uppfyllt – och det finns därför hinder mot utlämning, vilket Dagens Juridik var först med att rapportera om.

De två personerna har även flyktingstatus och riskerar att utsättas för förföljelse om de skulle utlämnas.

Riksåklagaren har sagt nej till utlämning i ett första besked.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är det så många PKK-fall just nu? Hör SVT:s säkerhetsreporter John Granlund Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.