Mahmoud Hashemi Shahroudi i mitten. Till höger om honom Irans högsta andliga och politiska ledare Ali Khamenei, och till vänster Mohammad Khatami, president mellan 1997-2005. Foto: TT

Högt uppsatt iransk ledare kan dömas i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

En av Irans högst uppsatta ledare kan komma att åtalas i Tyskland för brott mot mänskligheten, skriver flera tyska medier. Detta efter att han sökt vård i landet.

– Vi får inte vara ett vilohem för människorättsbrottslingar, vi måste hålla dem till ansvariga, säger den tidigare parlamentsledamoten Volker Beck, till tidningen Bild.

Ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi leder både Medlarrådet och Expertrådet i Iran, två av landets mäktigaste organ, med nära kopplingar till landets högsta andliga och politiska ledaren Ali Khamenei. Han anses också vara en av dem som kan efterträda Ali Khamenei, den dagen han dör.

Enligt Amnesty International ska Mahmoud Hashemi Shahroudi under sin tid som överdomare mellan 1999–2009 stått för 2.000 avrättningar.  Den siffran inkluderar även minderåriga, trots att Iran har skrivit på FN:s konvention om barnets rättigheter.

Tysk politiker vill ställa honom till svars

Att han nu får sjukvård i Tyskland har därför väckt hård kritik. Sedan några veckor tillbaka behandlas Mahmoud Hashemi Shahroudi på en privat klinik i Hannover för en hjärntumör. Demonstranter, så många som 200 enligt tyska medier, har samlats utanför kliniken för att protestera mot att han kan få sjukvård i landet utan att riskera att dömas för det som de menar är brottsliga handlingar.

För att förhindra honom från att lämna landet och ställa honom till svars för gärningarna har Volke Beck, tidigare parlamentsledamot för De gröna, därför anmält honom för mord och brott mot mänskligheten.

”Misstag att ge diplomatisk immunitet”

Enligt tysk lag är det möjligt att dömas för ett brott som har begåtts utomlands. Det som nu måste klargöras är om Mahmoud Hashemi Shahroudis arbete i Medlarrådet och Expertrådet ger honom diplomatisk immunitet.

– Det vore ett stort misstag om delstatsregeringen skulle ge diplomatisk immunitet till personen i den iranska domarkåren som organiserat massdödandet, säger Volker Beck, till den tyska tidningen Bild.

Riksåklagaren har inlett en prövning av frågan att klargöra om det är möjligt att gå vidare med anklagelserna, skriver Süddeutsche Zeitung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.