Frankrikes president François Hollande på plats i Saint-Etienne-du-Rouvray

Hollande: Att döda en präst är att skända nationen

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president François Hollande höll på tisdagskvällen ett nytt tal till nationen, sedan ytterligare ett terrorattentat drabbat landet – denna gång på en böneplats. ”Att attackera en kyrka, döda en präst, det är att skända republiken som garanterar religionsfrihet,” säger han.

Två män som sa sig tillhöra terrororganisationen IS gick i förmiddags in i en kyrka i nordfranska Saint-Etienne-du-Rouvray, skar halsen av en präst och tog flera människor som gisslan, innan de sköts ihjäl av den franska insatsstyrkan.

Dådet har klassats som ett terrorattentat, det senaste i en lång rad som har skakat Frankrike de senaste två åren. Sammanlagt har 234 liv släckts i terrordåd på fransk mark under de senaste 18 månaderna.

”Skändar republiken”

På tisdagskvällen höll Frankrikes president François Hollande ett tal till nationen.

– Att attackera en kyrka, döda en präst, det är att skända republiken som garanterar religionsfrihet.

– Detta fruktansvärda dåd är en ny prövning för vår nation medan vi fortfarande sörjer de 84 offren i Nice, och att Paris fick ett sådant hårt slag förra året.

Demokratin både ”måltavla och sköld”

Hollande lovade återigen sina landsmän att kriget som nu förs mot terrorismen är ett krig som man kommer att vinna.

– Det som angrips är vår demokrati. Den är måltavlan. Den kommer att bli vår sköld. Det är vår enighet som utgör vår styrka.

Presidenten talade vidare om vikten av att inte skapa sammanblandningar och att alla fransmän måste stå tillsammans i detta krig.

– Det terroristerna vill är att dela oss, separera oss, splittra oss, slita sönder oss.

”Hotet har aldrig varit så stort”

– Mot detta hot, som aldrig har varit så stort, i Frankrike liksom Europa, visar regeringen på en absolut beslutsamhet i kampen mot terrorism.

Utan att direkt referera till något konkret, lyfte han upp utspel som har gjorts från andra franska politiker som kräver förändringar av rättsväsendet och hårdare juridiska tag.

– Att inskränka våra friheter, att frångå våra grundlagar, tillför inget till effektiviteten och försvagar vår nations värdefulla sammanhållning.

Mobilisering på tidigare oerhörd nivå

Hollande hyllade i sitt tal även insatsstyrkan som ingrep vid kyrkan. De agerade enligt presidenten föredömligt snabbt och effektivt.

Han lovade också fransmännen att ordningsmaktens samtliga mänskliga och materiella resurser nu mobiliseras över hela landet, på den högsta nivån någonsin sedan andra världskriget.

– Jag försäkrar er, detta krig kommer vi att vinna. Leve republiken, och leve Frankrike, avslutar han sitt tal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd i fransk kyrka

Mer i ämnet