Foto: TT

Gisslantagare i kyrka: Vi är från IS

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike skakas av ännu ett brutalt dåd. Två män tog flera personer som gisslan i en kyrka och dödade en präst innan de sköts ihjäl av polis i Normandie. Enligt president Hollande sade angriparna att de kom från jihadistgruppen IS.

De knivbeväpnade männen tog sig in i kyrkan i Saint-Étienne-du-Rouvray under mässan och tog en präst, två nunnor och två kyrkobesökare som gisslan. Skottlossning rapporterades under fritagningsförsöket innan polisen meddelade att gärningsmännen oskadliggjorts.

– Vid ett tillfälle kom de två angriparna ut ur kyrkan och det var då de dödades av elitstyrkan BRI, säger inrikesdepartementets talesperson Pierre-Henry Brandet till radiokanalen France Info.

Samtidigt tar IS på sig attacken. Det uppger nyhetsbyrån Aamaq news, som står IS nära.

Hollande: IS har förklarat krig

När Francois Hollande mötte pressen i Rouen sade han att IS förklarat krig mot Frankrike.

– Vi måste bekämpa detta krig med alla medel, samtidigt som man ska respekterar rättsstatsprincipen, det som gör oss till en demokrati, fortsatte han.

”Avskyvärd terroristattack”

Prästen uppges ha fått halsen avskuren, enligt flera poliskällor. Tillståndet för ytterligare en av de gisslantagna är allvarligt.

Utredningen har lämnats över till antiterrorenheten hos åklagarmyndigheten i Paris. Männen uppgav att de kom från den jihadistiska extremistgruppen Islamiska staten (IS), enligt president François Hollande. I ett uttalande fördömer han dådet som han kallar för en ”avskyvärd terroristattack”.

”Känd sedan tidigare”

Enligt den franska tv-kanalen France TV Info, som hänvisar till källor nära utredningen, ska en av gärningsmännen vara känd sedan tidigare av antiterroristutredare.

Samma källor uppger att mannen bar ett elektroniskt armband, motsvarande det som bars av en man åtalad för samröre med terrorister efter att han försökt resa till Syrien 2015. Mannen skickades tillbaka till Frankrike av turkiska myndigheter och ska ha fått sitt elektroniska armband i mars.

En lokal muslimsk ledare säger också till AP att en av de två gisslantagarna var under den franska polisens radar.

”Personen som genomförde den här avskyvärda handlingen är känd, och han har följts av polisen i minst ett och ett halvt år”.

Kopplingar till känd jihadist

Franska underrättelsekällor säger till CNN att samma man radikaliserades efter attacken på satirtidningen Charlie Hebdo 2015. Han ska också ha haft kopplingar till en annan fransk jihadist, som är från en by utanför just Rouen, och misstänktes vara involverad i avrättningen av den amerikanska hjälparbetaren Peter Kassig.

Vid 15.30-tiden på eftermiddagen hade polisen frihetsberövat en person kopplat till kyrkattacken, enligt franska myndigheter. Det ska röra sig om en minderårig, enligt M6. Vid 17.30-tiden genomsökte polisen också en bostad, där en av de misstänkta männen ska ha bott, skriver Le Figaro.

”Hela Frankrike och alla katoliker är sårade”

Presidenten Francois Hollande och inrikesminister Bernard Cazeneuve begav sig till i Rouen i Frankrike direkt efter att ha blivit informerade om gisslandramat.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls har skrivit ett uttalande på Twitter där han skriver att han känner skräck efter vad han kallar för en barbarisk attack mot kyrkan Seine-Maritime. ”Hela Frankrike och alla katoliker är sårade. Vi ska sätta stopp för det här”, säger Valls.

Vid 15.30-tiden på eftermiddagen hade polisen frihetsberövat en person kopplat till kyrkattacken, rapporterar AP. Det ska röra sig om en minderårig, enligt M6.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd i fransk kyrka

Mer i ämnet