Kampen för förändring i landet har inte varit lätt – tvärtom. Den har väckt starka reaktioner från flera håll. Foto: Khalil Senosi / TT

Homosexualitet fortsatt olaglig i Kenya

Uppdaterad
Publicerad

Hbtq-aktivisterna i Kenya har drabbats av ett nederlag. De koloniala lagarna som förbjuder homosexualitet i landet kommer att vara kvar, efter en dom från högsta domstolen.

Kenyaner riskerar att dömas till upp till 14 års fängelse för sexuella handlingar som är ”mot naturen”.

Omröstningen skulle ha hållits i februari, men sköts fram eftersom tre domare inom högsta domstolen inte kunde komma överens och rätten behövde därför mer tid för att förbereda en dom.

Tuff kamp

Även om lagarna, som funnits sedan kolonialtiden, sällan tillämpas, menar aktivister att lagstiftningen göder förföljelse och diskriminering av homosexuella.

Men kampen för förändring i landet har inte varit lätt – tvärtom. Den har väckt starka reaktioner från flera håll. Kenyas president har tidigare sagt att det här är en ickefråga och många parlamentariker har varit emot att lagen hävs. Dessutom har landets vicepresident, William Ruto, sagt att homosexualitet inte hör hemma i Kenya.

Och nu får kampen fortsätta för Hbtq-aktivisterna.

Homosexualitet är olagligt i 36 av 54 afrikanska länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.