Skärmpdump: Spectrum Human Rignts Alliance Foto: Skärmpdump: Spectrum Human Rignts Alliance

Ryska högerextremister torterar homosexuella

Uppdaterad
Publicerad

I Ryssland misshandlas och torteras homosexuella tonåringar efter att ha svarat på falska dejtingannonser som lagts ut av högerextremister.

Enligt Spectrum Human Alliance, en intresseorganisation för homosexuellas rättigheter i Östeuropa, har den ryske nynazisten Maxim Martsinkevitj, uppmanat sina anhängare att lägga ut falska datingannonser på det sociala nätverket VK.com för att locka till sig homosexuella tonårskillar, rapporterar The Daily Grind.

Spectrum Human Alliance uppger att 500 högerextrema grupper i Ryssland lägger ut den här typen av annonser.

HBT-rättigheter under attack

Tortyr filmas

Efter att ha svarat på annonserna misshandlas och torteras offren när de dyker upp till daten. Händelseförloppet filmas och läggs därefter ut på nätet, och sprids på så vis till offrens skolor, föräldrar och vänner, enligt The Daily Grind.

Enligt Spectrum Human Alliance är det vanligt att misshandeln sker helt öppet, ofta utomhus, utan att någon förbipassande agerar.

Hårt klimat

Många av offren har efter händelserna drivits till självmord, och den ryska polisen ska inte ha agerat för att sätta stopp för händelserna enligt organisationen, rapporterar The Daily Grind.

Klimatet för Rysslands homosexuella har hårdnat de senaste åren. Bland annat röstade parlamentet i juni igenom en ny lag som innebär ett förbud mot ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”, vilket många befarar kommer att leda till att förtrycket mot homosexuella ökar.

Maxim Martsinkevitj, som uppmanat till aktionen, har tidigare varit ledare för den väpnade grenen inom den nynazistiska organisationen Format18.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HBT-rättigheter under attack

Mer i ämnet