Se hur imamen Sherin Khankan arbetar för kvinnors rättigheter: ”Ni män borde förespråka kvinnliga imamer”. Foto: SVT/Reformisten – den kvinnliga imamen

Hon är Nordens första kvinnliga imam: ”Män borde förespråka kvinnliga imamer”

Uppdaterad
Publicerad

2016 grundade Sherin Khankan Europas första moské med enbart kvinnliga imamer i Köpenhamn. Hon är feminist och arbetar för att muslimska män och kvinnor ska ha samma rättigheter, exempelvis när det gäller giftermål och skilsmässa.

– Mina föräldrar har alltid sagt att kärlek kommer före dogmer och respekt före kärlek, säger hon.

Enligt muslimsk tradition är det betydligt svårare för en kvinna än en man att gifta sig med någon från en annan religion än islam. 

Imamen Sherin Khankan vill ändra på detta och i moskén Mariam i Köpenhamn har över 45 vigslar ägt rum sedan starten – varav hälften är mellan muslimska kvinnor med icke-muslimska män.

– Att mina två döttrar blir kära i icke-muslimer är väldigt troligt. Vi bor i Europa, i Danmark. Därför måste revolutionen börja där, säger hon i dokumentären Reformisten – den kvinnliga imamen.

Vill ha samma rättigheter

Sherin Khankan har stött på motstånd från andra muslimer som inte tycker att en kvinna kan vara imam.

– Vi ska ha samma rättigheter, så därför borde ni män förespråka kvinnliga imamer, säger hon i en debatt om islam vid ett danskt universitet. 

Spela videon ovan för att se hur imamen Sherin Khankan arbetar för kvinnors rättigheter. Hela dokumentären Reformisten – den kvinnliga imamen finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.