Jessica Meir twittrade ut sin glädje efter beskedet att hon under hösten 2019 kommer att genomföra sin första rymdresa Foto: James Blair/NASA

Klart: Jessica Meir blir den första svenska kvinnan i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-amerikanska Nasa-astronauten Jessica Meir, 41 år, avslöjar på Instagram att hon kommer att göra debut i rymden i september 2019. Hon blir därmed den första svenska kvinnan att göra en rymdresa.

I december 2006 blev astronauten Christer Fuglesang den förste och hittills den ende svensken som varit i rymden. Som astronaut genomförde han två resor till den internationella rymdstationen ISS, men i september är han troligtvis inte längre ensam om att ha svenskt medborgarskap och erfarenhet av att ha svävat omkring i rymden.

”Så hedrande”

Astronauten Jessica Meir skriver på sitt Instagram-konto:

”Det är så hedrande och spännande att få följa med mina klasskompisar @Nasaastronauts i år”.

Den internationella rymdstationen ISS bekräftar också hennes kommande rymdpremiär på Instagramkontot ISS:

”Vi har just meddelat att @Astro_jessica kommer att lanseras i september 2019.

Jessica Meir är född i USA men har en mamma från Västerås, därför har hon dubbelt medborgarskap. Hon har också släktingar kvar i Västerås i dag.

Svensk-amerikanska blir med största sannolikhet den första kvinnan med ett svenskt medborgarskap att ta sig ut i rymden Foto: James Blair/NASA

För ungefär tre år sedan, under ett besök i Sverige, sa Jessica Meir till SVT Nyheter att hon såg en rymdresa som möjlig inom en femårsperiod. Detta ser nu ut att bli verklighet.

Bakgrund inom marinbiologi

Meir har en examen i rymdforskning från Internationella rymdinstitutet i Frankrike och har doktorerat i marinbiologi vid Scripps Institution of Oceanography i San Diego, USA. 2015 blev hon färdigutbildad astronaut efter två år av studier i Nasas 21 Astronaut Group. Hon har även studerat vid Stockholms universitet.

Enligt Nasas plan kommer Meir att vistas i rymden från 25 september 2019 till och med våren 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer