Domstolen ansåg att journalisten Jessikka Aro blivit utsatt för kränkande behandling av nättidningen MV-lehti. Foto: Pia-Mari Suomela / SVT

Hon fick rätt mot proryska nättroll i unik rättsprocess

Uppdaterad
Publicerad

Domstolen i Finland gav den grävande journalisten Jessikka Aro rätt mot en nättidning med kopplingar till en så kallad rysk trollfabriken. Domen blev fängelse för grov ärekränkning och hets mot folkgrupp.

I en unik rättsprocess dömdes på torsdagen tre personer för hot och trakassserier i sociala medier och i den finländska nättidningen MV-lehti. Utgivaren för sajten, Ilja Janitskin, fick ett fängelsestraff på ett år och tio månader för trakasserier bland annat av journalisten Jessikka Aro samt för hets mot folkgrupp, enligt finska Yle.

Utsatta för hot

Janitskin blev anmäld av tre personer som ansåg att hans publiceringar lett till att de utsatts för mordhot, kränkande meddelanden och hot om sexuellt våld. Han dömdes även för hets mot folkgrupp sedan han offentliggjort kränkande och hotfulla texter om judar och muslimer.

Journalister och bloggare har även anmält Janitskin för att ha kopierat material från deras webbsajter som han publicerat i egna kanaler. Tingsrätten ansåg att det var ett brott mot upphovsrättslagen.

Hatkampanj med dödshot

Den undersökande journalisten Jessikka Aro på det finska public service-företaget Yle gjorde en artikelserie om en prorysk propagandacentral, en så kallad trollfabrik i S:t Petersburg. Efter det blev hon utsatt för en hatkampanj där hennes privata bilder spreds i sociala medier. Hon påstods vara hemlig agent, prostituerad och knarklangare. Hon fick även dödshot i telefonsamtal där det hördes pistolskott samt sms av någon som utgav sig för att vara hennes pappa, som är död sedan 20 år tillbaka.

Skadestånd

Även den proryske propagandisten Johan Bäckman dömdes för att ha smutskastat och förföljt Jessikka Aro. De dömda ska sammanlagt betala 1,4 miljoner kronor i skadestånd.

Patrik Oksanen är ledarskribent i tidningskoncernen MittMedia med inriktning på försvar och säkerhetspolitik.

– Det här är en principiell viktig dom som visar att västliga rättstater markerar en gräns, både när det gäller trakasserier mot journalister och att motverka påverkan från Ryssland. I fallet Johan Bäckman så handlar det om en person som var Nordenansvarig för en tankesmedja som lyder direkt under presidentadministrationen i Kreml, säger Patrik Oksanen, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.