Så arbetar ryska trollfabrikerna – dokumentär avslöjar propaganda

Uppdaterad
Publicerad

Med oräkneliga falska identiteter jobbar ryska ”nättroll” för att sprida rysk propaganda, påverka val utomlands och underblåsa social oro i västländer. Ryska grävande journalister har gett sig in i spindelnätet av digitala lögner, för att avslöja sanningen bakom.

Klädd i khakhiuniform med en amerikansk flagga på ärmen ställer mannen, till synes en soldat, upp en koran vid en sten och pekar sedan mot den med sin automatkarbin.

– Nu skjuter jag den här jävla skiten, svär han, innan han trycker av.

Med en hand bläddrar han igenom koransidorna, punkterade av kulan. Videon som visar det hela är som gjord för att provocera muslimer världen om. Och det är precis vad den är, enligt det grävande journalisterna bakom dokumentären Lögnfabriken som på söndagen sänts i SVT.

Videoklippet ska ha producerats i en rysk ”trollfabrik”, där propaganda skapas och sprids på nätet i syfte att piska upp upprörda känslor.

Dubbel målgrupp

Målgruppen är delvis utlänningar som man vill driva i armarna på mer kreml-vänliga politiska rörelser. Men de ryska trollens budskap riktar sig också mot hemmapubliken.

– För Putin är det väldigt viktigt att visa läget i EU, särskilt i de viktigaste länderna, som mycket dålig. Att Europa är i kris och så vidare, säger ryske journalisten Andrej Sosjnikov, dokumentärens förgrundfigur.

– När de inte kan påstå att läget är bra i Ryssland, för vi ser ju hur situationen är här, så kan de påstå att läget är ännu värre i andra länder.

Expert: USA-valet centralt

Inledningsvis var trollfabrikerna kontor där anställda satt och skrev positiva saker om Ryssland, för att ge ett samlat intryck av en utbredd opinion. Sedan skiftade man till att fokusera på negativa eller polariserande saker om andra länder.

Det amerikanska presidentvalet 2016 sticker särskilt ut, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammetprogrammet vid Utrikespolitiska institutet (UI).

– Det var det amerikanska valet som verkligen satte det här fenomenet på kartan för att det var så omfattande.

”Ett nöje för ryska manipulatörer”

I Sverige har en debatt om ryska aktörer och deras möjliga påverkan på svensk politik blossat upp särskilt i samband med det stundande valet. Andrej Kolesnikov, rysk journalist och författare verksam vid tankesmedjan Carnegies kontor i Sverige, ser det som helt möjligt att ryska försök att påverka kan förekomma, även om det är svårt att bedöma utsträckningen.

– I allmänhet är det alltid ett nöje för ryska manipulatörer att se populistiska partier och politiker växa fram i andra länder, säger han.

– Det är en god grund för ett förmodat skifte i Europas politiska karta, i Rysslands favör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.