Ljudmila Savtjuk besökte Stockholm häromdagen och föreläste om trollfabriken i S:t Petersburg för journalister. Foto: TT

Varnar: Ryska trollfabriken bevakar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan avslöjade journalisten Ljudmila Savtjuk vad som pågick i trollfabriken i S:t Petersburg. Nu varnar hon för att den kan vara i färd med att förbereda sig inför nästa års riksdagsval.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om den ryska frilansjournalisten Ljudmila Savtjuk, som tog anställning på en trollfabrik i S:t Petersburg för att kunna jobba undercover. Jobbet gick ut på att sprida Kremlvänlig propaganda och ifrågasätta väst på sociala medier.

Efter drygt två månader avslöjades hennes identitet och hon slutade. Efteråt drev hon en rättsprocess i syfte att tvinga företaget att lägga ned. Hon tilldelades ett symboliskt skadestånd på en rubel, men verksamheten fortsätter.

Finns en hotbild

Ljudmila Savtjuk hävdar att hon blev hotad under rättsprocessen – och att hotbilden finns kvar. Hon vill inte gå in närmare på saken, men säger att oppositionella bloggare har attackerats och misshandlats i Ryssland. Vissa har fått sina bilar förstörda.

– För några dagar sedan gjorde jag ett anförande i S:t Petersburg om mediecensur. Det var muskulösa personer som inte såg ut att höra till målgruppen där, och senare fick jag höra att de kom från trollfabriken. Det förekommer även verbala angrepp, varje gång jag annonserar ut en föreläsning dyker det upp någon svartmålande artikel, även i de största medierna.

”Står på sanningens sida”

Trots hotbilden ångrar hon inget.

– Nej, jag är journalist och står på sanningens sida. När man börjar förstå hur fakta förvrängs måste man göra något.

I dag kallar hon sig både för aktivist och journalist. Förra veckan föreläste hon på en fortbildningskurs för journalister i Stockholm.

– Jag är som en liten informationscentral som varje dag har kontakt med medier och personer, och pratar om Kremlvänlig propaganda.

Bevakar Sverige

Samtidigt varnar hon för att trollfabriken kan vara i färd med att förbereda sig inför det svenska riksdagsvalet.

– Det finns få som kan svenska i S:t Petersburg, så det kan hända att de kommer att ta in svenskar.

Hon menar att trollen bevakar vad som händer i Sverige.

– Det svenska temat är en del av deras arbete med Europa, med europeiska värderingar och relationen till väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.