Massmördaren Adam Lanza och sörjande i Newton Foto: Scanpix

Massmördarens mamma var redo för en katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Adam Lanzas mor Nancy Lanza kan ha varit en så kallad ”prepper”, en person som förbereder sig på samhällets undergång.

– Hon förberedde sig för det värsta, sade Nancy Lanzas svägerska Marsha Lanza till Chicago Sun-Times.  

– När vi senast besökte henne, pratade vi om att förbereda sig, om att vara redo för det som kommer efter ekonomin kollapsat.

Skolskjutning i Connecticut

Marsha Lanza berättade också att Nancy var en pedantisk och självständig kvinna och att hon aldrig skulle låta sina vapnen ligga ute i det öppna.

Villan ett fort

– Den enda anledningen att hon hade vapen hemma var för att försvara sig själv, säger Marsha Lanza till tidningen.

Fortfarande är många detaljer kring familjen Lanza oklara. Dock har det kommit fram att Nancy Lanza hade ett stort vapenintresse, och enligt Examiner ska hon ha förvandlat villan i Newtown till ett fort, där hon förberett sig för en framtid av ekonomisk nedgång och socialt kaos. 

Det har också kommit fram att Nancy Lanza samlade på vapen och ofta brukade ta med sina barn för att öva prickskytte.

Nancy Lanza ska inte ha jobbat på många år. Enligt uppgifter från personer i hennes närhet har hon varit mycket hemma med sonen, som hade svårt i skolan och han har under tid fått hemundervisning.

Innan Adam Lanza genomförde massakern på Sany Hook-skolan sköt han ihjäl sin mor i villan i Newtown. Det var också hennes vapen som användes i dådet som krävde 26 dödsoffer.  

Fakta – ”preppers”

”Preppers” kommer från engelskans ord för att förbereda sig ”prepare”. De som anammat rörelsens idéer kallas också överlevare – ”survivalists”.

Det är en växande folkrörelse i USA. Den första generationens överlevare byggde atombunkrar på 50- och 60-talen för att skydda sig från hotet om ett kärnvapenkrig under kalla krigets dagar.

Den andra generationen överlevare var extremister som tog avstånd från allt vad stat hette och gömde sig i skogarna. Oklahomabombaren Timothy McVeigh, som dödade 170 människor 1995, tillhörde en sådan grupp.

Dagens överlevare är ofta en variant av gröna vågen. Människor som vill leva av naturen och inte vara beroende av samhällets konsumtion och strukturer. De gräver egna brunnar och odlar egen mat. De misstror samhällets möjligheter att hjälpa dem i händelse av svåra kriser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutning i Connecticut

Mer i ämnet