Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon har kallats för Margaret Thatcher 2.0 – Det här Liz Truss. Foto: Andy Rain/EPA/TT.

Vem är Storbritanniens avgående premiärminister?

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens avgående utrikesminister Liz Truss valdes till ny partiledare för konservativa Tories i Storbrittanien. Hon blev därmed den tredje kvinnan på premiärministerposten, efter Margaret Thatcher och Theresa May.               

Mary Elizabeth ”Liz” Truss föddes i juli, 1975 i Oxford. Som ung var hon politiskt aktiv i partiet Liberaldemokraterna (Liberal democrats), där hon bland annat förespråkade att avskaffa monarkin.

Det var under studietiden på universitetet i Oxford, där hon läste filosofi, ekonomi och politik som Liz Truss gick över till det konservativa partiet Tories.

Truss röstade för att stanna i EU 2016, men är i dag är en av Konservativa partiets mest framträdande ”brexitörer”.

Flera ministerposter

År 2006 blev hon invald i kommunfullmäktige i Greenwich i sydöstra London och år 2010 klev hon in i det brittiska parlamentet.

Liz Truss har sedan dess varit utbildningsminister, miljöminister och justitieminister. Och 2021 fick hon så en av regeringens högsta poster som utrikesminister.

Vinsten var väntad, även om hennes seger blev något mindre än vad många trott. Slutligen vann hon cirka 57 procent av rösterna mot motståndaren Rishi Sunaks 43 procent.

Vill du veta mer om vem Liz Truss är? Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.