Hon ledde granskningen som tände gnistan till metoo-rörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Avslöjandet om att filmmogulen Harvey Weinstein systematiskt utsatte kvinnor för sexuella övergrepp och trakasserier blev en världsnyhet. Men det blev också gnistan till metoo-kampanjen på Twitter, berättar Rebecca Corbett som var redaktör för granskningen på den amerikanska tidningen The New York Times.

I en intervju i SVT:s programdirektör Jan Helins program Fönster mot medievärlden berättar hon bland annat hur hon tänker att metoo-rörelsen kom att påverka journalistiken.

– Det är skillnad på journalistik och metoo-rörelsen. Vi måste följa regler. Vi utreder anklagelser och kollar upp den som anklagar. Vi försöker namnge den som anklagar, vi spelar rent spel, säger Rebecca Corbett.

– Och med hjälp av undersökande journalistik kan man verifiera påståendena och slå fast att det finns ett mönster av dåligt uppförande eller att det finns skäl att betvivla vad den anklagande kan ha sagt, säger hon.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet