Agnes Callamard är FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar. Foto: AP Photo/Karim Kadim

Hon leder ny utredning efter mordet på Khashoggi

Uppdaterad
Publicerad

FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar, Agnes Callamard, kommer att leda en internationell utredning av mordet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, rapporterar Reuters.

Utredningen kommer att inledas med ett besök i Turkiet mellan den 28 januari och den 3 februari, skriver Callamard i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters.

Hon kommer att undersöka omständigheterna kring mordet och ”i vilken mån individer eller stater bar ansvar för det”. Resultaten kommer att presenteras inför FN:s människorättsråd i juni.

Saudisk journalist död

Hon kommer att arbeta i ett team tillsammans med tre andra experter. Det är ännu oklart om de också kommer att arbeta i Saudiarbien eller om utredningen enbart kommer att ske i Turkiet.

Mördades i oktober

Tidigare under torsdagen sade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att det är dags för en internationell utredning, och att president Erdogan utfört förberedelser för en sådan.

Khashoggi, en känd kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, mördades av saudiska agenter på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet