Hon var på plats under massakern i Kairo

Uppdaterad
Publicerad

Svenskan Javeria Rizi Kabani blev vittne till oroligheterna och demonstrationerna i Kairo häromdagen när minst 22 demonstranter dödades av militärrådets poliser i närheten av Tahrirtorget i centrala Kairo. -Jag talade just med en vän i Kairo och militären skjuter mot människor just nu, precis som häromdagen, berättar Javeira som nu återvänt hem till Sverige igen.

Javeria är programansvarig i ett projekt som Svenska institutet driver och som med yttrandefriheten som fond samlar bloggare, journalister och aktivister i hela arabvärlden med sikte på användandet av nuvarande och framtida sociala medier som till exempel twitter och bloggar och den allt snabbare nyhetsrapporteringen via nätet.

Samlade i Kairo

Under några dagar var de unga deltagarna i Institutets regi samlade i just Kairo för en uppdatering av läget och för att föra samtal på plats tillsammans.

-Jag och kollegan Maria Henoch gick mot torget. När vi närmade oss torget kom en hel folkmassa springande mot oss och tårgasmolnen låg täta, så vi förstod att nånting hänt, berättar Javeria.

Militären hade öppnat eld med tårgas, gummikulor och, som det senare visade sig, skarp ammunition och ordern löd att Tahrirtorget skulle rensas vilket när kvällen kom hade resulterat i att minst 23 demonstranter mist livet och hundratals skadats.

-Det var hemskt. Jag stannade upp vid en ung flicka som satt och grät och jag kunde bara förstå en del av vad hon sade, men hennes vän var borta, hulkade hon fram genom gråt och tårgastårar, berättar Javeria.

Hon har just talat i mobil med en vän i Kairo som berättar att militären just nu skjuter och människor dödats och att det värsta nu pågår på smågatorna som omgärdar Tahrirtorget.

-De läkatstationer som finns på plats klarar inte av anstormningen av skadade så det enda de kan försöka göra är att skicka de skadade vidare till sjukhus, berättar Javeria.

Skjuter igen

En osäker militärregim har återigen beordrat hårdare tag och de utsända poliserna öppnar eld mot i princip obeväpnade demonstranter. De enda som får komma in i området är Röda Korset, ambulanser och blodbilar.

-Det känns så tungt och ledsamt och inte alls som under revolutionen i våras som jag bevakade intensivt, berättar Javeria.

-Det som slår mig mest den här gången är hur oerhört viljestarka och orädda demonstranterna är. De ger sig inte och viker undan – de är beredda att med sina liv som insats få bort det nuvarande militärstyret i Egyptien, säger Javeria.

Rikard Palm

rikard.palm@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.