Annegret Kramp-Karrenbauer vill bli ny partiledare för Angela Merkels kristdemokratiska parti. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Hon vill efterträda Merkel – ”AKK” tar upp kampen

Uppdaterad
Publicerad

Dags att lägga förkortningen AKK på minnet. Den tillhör den tyska politikern Annegret Kramp-Karrenbauer som vill ta över som partiledare för Angela Merkels kristdemokrater. Nu tar hon upp kampen mot två män som vill leda partiet åt höger.

Annegret Kramp-Karrenbauer är Angela Merkels kronprinsessa. AKK, som hon allmänt kallas, blev nyligen utsedd till partisekreterare vilket var ett tydligt tecken på att Merkel pekat ut sin efterträdare. De anses stå varandra nära politiskt och personligt. Men det kan vara en nackdel för AKK i ett parti som söker förnyelse efter Angela Merkels 18 år i partiets topp.

Annegret Kramp-Karrenbauer står politiskt nära förbundskansler Angela Merkel. Foto: AFP/John MacDougall

Kramp-Karrenbauer räckte snabbt upp handen när Merkel lämnade partiledarposten efter valnederlagen i delstaterna Bayern och Hessen.

AKK:s valplattform

Välstånd, säkerhet och sammanhållning i landet är hennes ledstjärnor. På en presskonferens nyligen sa AKK att Merkel gett utrymme för ”nästa kapitel” inom det kristdemokratiska partiet CDU. Kramp-Karrenbauer vill låta partiet få mer inflytande över dagspolitiken.

– Hur ska vi få människor att känna sig hemma igen i detta land? frågade hon och talade om ”en farlig känsla av främlingskap” i Tyskland.

Migrationsfrågan

AKK vill tona ner migrationsfrågan och poängterade att den kräver en europeisk lösning. En av hennes rivaler, hälsoministern Jens Spahn, har poängterat att den frågan ligger högst på hans dagordning. Han har varit en av kritikerna mot Merkels välkomnande migrationspolitik. Med sina 38 år är han den yngste av de tre kandidaterna.

Jens Spahn är hälsominister i den sittande regeringen och kandiderar till partiledarposten inom CDU. Foto: AP/Markus Schreiber

Den 63-årige Friedrich Merz är den politiker som ligger bäst till inför valet av ny partiledare i december. Han lämnade toppolitiken 2009 för en karriär inom näringslivet. Han anses stå för en konservativ linje inom CDU. Det finns en stark oro att det kristdemokratiska partiet under Merkel gått för långt åt vänster och därmed tappat en stor del av den konservativa flygeln till invandringsmotståndarna inom Alternativ för Tyskland, AFD.

Friedrich Merz är den politiskt mest erfarne kandidaten till partiledarposten för Kristdemokraterna, CDU. Foto: AP/Michael Sohn

Annegret Kramp-Karrenbauer har en fördel framför sina konkurrenter. Hon har vunnit val. Hon blev regeringschef i den lilla delstaten Saarland med knappt en miljon invånare i Tysklands sydvästra utkant. Den 56-åriga politikern är katolik och anses ha en konservativ grundsyn i vissa sociala frågor, som abortfrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.