Angela Merkel föreslår Annegret Kramp-Karrenbauer som ny generalsekreterare i det kristdemokratiska regeringspartiet CDU. Foto: AFP/TT

Merkels kronprinsessa rycker fram i partitoppen

Uppdaterad
Publicerad

Angela Merkel har pekat ut sin efterträdare. Fram i det politiska rampljuset träder Annegret Kramp-Karrenbauer, till allas lättnad kallad AKK. Hon har enhälligt utsetts till partistyrelsens kandidat till posten som partiets generalsekreterare och väljs sannolikt imorgon vid CDU:s partikonferens i Berlin.

Det väckte en viss förvåning när Angela Merkel presenterade sin kandidat till den lediga posten som generalsekreterare. Merkel hävdade först att AKK skulle bli den första kvinnan på den posten inom CDU, men började generat skratta när hon insåg att hon glömt bort att hon själv suttit som generalsekreterare 1998-2000, innan hon blev partiets ordförande.

Behov av nya ansikten

Den senaste tiden har det talats alltmer om behovet av nya ansikten inom CDU. Annegret Kramp-Karrenbauer är med sina 55 år inte en del av föryngringen men hon har en stark ställning inom partiet. AKK är en populär politiker i Saarland, där hon leder en koalitionsregering ihop med Socialdemokraterna.

Liberal mittenpolitiker

Merkel har fått kritik för att inte släppa fram nya profiler men AKK har allt oftare pekats ut som en möjlig kandidat. Hon har förbundskanslerns förtroende och står henne nära i många frågor. Kramp-Karrenbauer har sina rötter i västra Tyskland och anses vara en liberal mittenpolitiker som med sin katolska bakgrund också kan attrahera konservativa delar av partiet.

Spahn ny hälsominister

Och för att tillmötesgå den konservativa flygeln inom partiet lyfter Merkel nu in den 37-årige Jens Spahn som hälsominister i den kommande regeringen. Trots kritik mot att Merkel släppt ifrån sig finansministerposten till SPD, förväntas hon få stöd av delegaterna på CDU:s partikonferens för den nya koaltionsregeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet