Angela Merkel går in på sin fjärde mandatperiod som förbundskansler. Bilderna visar henne från 2005 fram till 2018. Foto: AFP/TT

Veteranen Angela Merkel vald till förbundskansler för en fjärde period

Uppdaterad
Publicerad

Angela Merkel är nu vald till förbundskansler för en fjärde mandatperiod efter en omröstning i parlamentet. Tyskland har äntligen en ny regering efter drygt fem månaders hårda förhandlingar.

Angela Merkel valdes med 364 röster av de 709 ledamöterna i den nya tyska förbundsdagen. Hon behövde 355 röster för att nå majoritet. Hon hedrades med långa applåder och såg mycket rörd ut.

Angela Merkel tar emot gratulationer av Andrea Nahles, den kommande ledaren för SPD. Merkel är nu vald till förbundskansler för en fjärde mandatperiod. Foto: Reuters/TT

Men förvånande många – 35 av de ledamöter som ingår i Merkels koalition – röstade inte för henne som kansler eller var inte närvarande vid omröstningen. Politiska bedömare såg detta som en dålig start för den nya regeringen, i kommentarer i den tyska tv-kanalen ZDF.

Det blev fjärde gången Merkel svor eden som kansler i den tyska förbundsdagen.

För fjärde gången svor Angela Merkel eden som Tysklands förbundskansler. Foto: AFP/TT

Efter tolv år vid makten går troligen Angela Merkel in på sin sista mandatperiod. Om hon sitter kvar hela perioden kommer hon upp i Helmut Kohls rekordlånga maktinnehav på 16 år.

Angela Merkel valdes 2000 till partiledare för det kristdemokratiska partiet och har suttit som regeringschef sedan 2005. Med en fjärde kommande mandatperiod kommer hon att nå fram till Helmut Kohls (till vänster på bilden, 2002) rekordlånga maktinnehav på 16 år. Foto: AP/TT

Efter omröstningen i riksdagshuset utnämndes hon till kansler av president Steinmeier. Han spelade en stor roll i försöken att förmå Socialdemokraterna att gå in i ett nytt regeringssamarbete med Kristdemokraterna sedan de första förhandlingarna med liberaler och De Gröna misslyckats.

Den populäre presidenten Frank-Walter Steinmeier lyckades förmå det socialdemokratiska partiet att gå in i en ny stor koalition med Merkels kristdemokrater. Foto: AP/TT

Angela Merkel har manat sina ministrar att snabbt komma igång med arbetet. Många sociala frågor står på dagordningen. Inom EU kan reformarbetet ta fart och förhandlingarna om unionens femårsbudget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.