Merkel är otålig att sätta igång med det politiska arbetet efter utdragna försök att bilda regering. Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Merkel trampar på gaspedalen – otålig att börja jobba

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Drygt fem månader efter valet utses Angela Merkel i dag till Tysklands förbundskansler för fjärde gången. Hon står stadigt vid rodret igen efter några svajiga månader. Hon har bråttom och manar otåligt sin regering att snabbt sätta igång med jobbet. Många utmaningar står för dörren.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Med högtidliga ord som ”sammanhållning” och ”ny dynamik” skrev en påtagligt nöjd Merkel under regeringsförklaringen tillsammans med sin nya finansminister och inrikesminister. Efter mödosamma och nervösa förhandlingar kan hon nu leda ännu en stor blocköverskridande koalition, GroKo, Grosse Koaltion. Det blir hennes fjärde regering efter tolv år vid makten.

Förhindrade jämn fördelning

Merkel har lyft in några nya och yngre ansikten. Inrikesminister Horst Seehofer förhindrade en jämn könsfördelning genom att bara utse män bland CSU:s ministrar. Med sex kvinnliga och nio manliga ledamöter har regeringen samma antal kvinnor och män som den föregående.

Angela Merkel skriver under regeringsförklaringen med finansminister Olaf Scholz (SPD) till vänster och inrikesminister Horst Seehofer (CSU) till höger. Foto: TT

Hon har manat sina ministrar att snabbt komma igång med arbetet att ge konkreta förbättringar för befolkningen. – Vi har ett hårt arbete framför oss. Välståndet måste nå alla människor, sa Angela Merkel vid regeringsförklaringen.

Låga siffror

De historiskt låga siffrorna vid valet för både kristdemokrater och socialdemokrater skakade om rejält i partihögkvarteren. Man hade missat de missnöjda stämningarna, särskilt i östra Tyskland där många ansåg sig vara bortglömda förlorare.

Valde AFD

Stora grupper kände inte igen sig i hennes valslogan om ”ett Tyskland där vi lever bra och med glädje”. De valde att rösta på uppstickaren Alternativ för Tyskland, AFD, som håvade in 12,6 procent av väljarnas stöd och nästan tredubblades i storlek på riksplanet.

Valresultat för de tyska partierna efter valet till förbundsdagen den 24 september 2017 och jämförelse med valet 2013. Foto: SVT Design

Merkels första reflex efter valet var att förneka att hon kunde ha gjort något annorlunda. Men i den fördjupade valanalysen blottlades bristerna i kampanjstrategin. Det var ett felgrepp att utsätta sig för visselkonserter och respektlösa glåpord på utomhusarenor under valtalen. För att kunna stänga ute buropen tvingades man byta till slutna lokaler. Många ville inte vara med och betala för hennes generösa flyktingpolitik och hade nog med sina egna problem.

Sociala frågor i fokus

Så nu gäller det för regeringen att satsa på de sociala frågorna – pensioner, vård och skola. Begränsning av invandringen och integrationen finns också på dagordningen.

Bra samarbete

Merkel är nöjd med att ha sluppit ytterligare förseningar som ett nyval eller bildandet av en minoritetsregering hade medfört. Hon lär samarbeta bra ihop med Andrea Nahles som snart förväntas bli utnämnd till ledare för det socialdemokratiska SPD.

Den socialdemokratiska toppolitikern Andrea Nahles och Angela Merkel lär ha en god relation. Foto: TT

Den första utlandsresan blir till själsfränden Macron i Frankrike, och förnyelse av EU väntar på initiativ. Motsättningarna inom unionen kommer att visa sig i samma ögonblick som budgetförhandlingarna sätter igång.

Öka takten

Angela Merkel trycker nu på gaspedalen och vill öka takten för att få något gjort under sin sannolikt sista mandatperiod.

 -  Människorna i vårt land väntar med all rätt på en handlingskraftig regering, säger den rationella realpolitikern Merkel som verkar frusta av arbetslust och energi inför alla nya utmaningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet