Anna Sjöblom jobbade vid ebolacentret i Butembo där Läkare utan gränser nu tvingats avbryta arbetet. Foto: Paul Hansen

Svenska Anna kämpade mot ebola i våldsdrabbade staden

Uppdaterad
Publicerad

Anna Sjöblom är medicinsk humanitär rådgivare på Läkare utan gränser (MSF). I höstas ledde hon medicinskt MSF:s insats mot ebola i staden Butembo, där organisationen tvingats avbryta sitt arbete på grund av våldsamma attacker.

– Jag visste redan när jag åkte att detta skulle vara svårt, inte minst på grund av säkerhetsläget, säger hon till SVT Nyheter.

När Anna Sjöblom i höstas förberedde sig för att åka till Kongo-Kinshasa, och i staden Butembo leda Läkare utan gränsers medicinska projekt på ebola-kliniken där, så var det med blandade känslor.

Att det skulle bli svårt visste hon – fyra år tidigare jobbade hon i Guinea med ebola där. Samtidigt hade hon längtat tillbaka till Kongo-Kinshasa, som hon senast varit i 2003.

– Jag visste redan när jag åkte att detta skulle vara svårt, inte minst på grund av säkerhetsläget.

Kamp för att hjälpa

Redan innan ebolaepidemin så var Kongo-Kinshasa härjat av många problem: internflyktingar, konflikter, brister i sjukvård. Anna anlände inför ett stundande val, något som ytterligare bidrog till politiska spänningar.

Själva arbetet var tungrott, inte minst på grund av ebolas smittsamhet. Men också på grund av lokal misstänksamhet mot myndigheter.

Trots att Anna och hennes kolleger var kraftigt begränsade i var och hur de kunde arbeta, så beskriver hon ett idogt slit från kollegerna för att ge hjälp till de drabbade.

Attacker stoppade arbete

För MSF:s del avbröts det arbetet i just Butembo och Katwa i februari, efter våldsamma attacker mot ebolacentren där. Det vara bara två i en lång rad attacker mot vårdpersonal som arbetar med ebola. MSF beskriver avbrottet som tillfälligt och framhåller att det fortsätter på andra platser i landet.

Vid det laget hade Anna redan åkt hem och hon fick kännedom om attackerna via mejl. Hennes första tankar gick till kollegerna.

– När den är attacken skedde tänkte man framför allt på dem, och nu tänker jag också på hur arbetet fortgår, säger hon.

Internt kritik

Motivet är okänt men ilska mot myndigheter och ryktesspridning bland lokalbefolkningen har pekats ut som bakgrund till många av attackerna.

Vissa saker hade kunnat göras annorlunda, säger Anna. Att samtala med lokalbefolkningen, snarare än att myndigheter tvingar folk till vårdinrättningar.

– Ingen ifrågasätter att militär och polis har ett viktigt uppdrag och att de används för att skydda personal som deltar i ebolainsatsen, säger Anna.

– Men när de deltar i själva arbetet att stoppa utbrottet blir det problematiskt. Speciellt tvingande åtgärder, som att med tvång ta in misstänkta ebolafall till centrena, vilket bara spär på misstron bland befolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.