Ett minne av gladare dagar: Honduras president Juan Orlando Hernandez möter Taiwans president Tsai Ing-wen i Taipei i november 2021. I bakgrunden ett porträtt av Chiang Kai-shek, Taiwans auktoritäre ledare 1947-75. Foto: Taiwans presidentkansli /AP

Honduras bryter med Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

Honduras utrikesdepartement bekräftar att landet klipper de formella banden med Taiwan.

Honduras har till nu varit ett av bara 14 länder som har diplomatiska förbindelser med Taiwan, men meddelade i mitten av mars att man upprättar förbindelser med Kina. Att Honduras nu bryter med Taiwan är därmed väntat, då Kina inte accepterar att länder har relationer med både Peking och styret i Taipei.

Latinamerika har varit ett viktigt diplomatiskt slagfält för Kina och Taiwan. Flera länder i regionen har dock på senare år valt att byta sida från Taiwan till Kina – Nicaragua, El Salvador, Panama, Dominikanska republiken och Costa Rica.

I ett försök att uppvakta Taiwans allierade har Kina ökat investeringarna i latinamerikanska länder de senaste åren.

Kina bygger dammar

Beskedet från Honduras kommer ett par dag efter att Honduras utrikesminister Eduardo Reina besökt Kina för att diskutera relationerna.

I februari presenterade Reina planerna på ett nytt, kinesiskt finansierat, dammbygge. Kina har redan finansierat bygget av en annan damm i Honduras genom ett lån på 300 miljoner dollar. Från Taiwans håll anser man att Honduras blivit duperat av Kina.

-President (Xiomara) Castro och hennes styre har hyst illusioner om Kina, säger Taiwans utrikesminister Joseph Wu vid en presskonferens, och tillägger:

-Kina har inte slutat med sina försök att locka bort Honduras med ekonomiska incitament.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.