Hongkongborna fick reda på innehållet i den nya säkerhetslagen först när den hade införts. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Hongkongbor riskerar livstidsstraff för separatism

Uppdaterad
Publicerad

Hongkongbor som döms för omstörtande verksamhet och separatism ska kunna bestraffas med upp till livstids fängelse, enligt den nya säkerhetslagen som antogs av Kinas högsta lagstiftande organ under tisdagen. Det rapporterar TT.

Den kritiserade lagen röstades enhälligt igenom av de 162 ledamöterna i Nationella folkkongressens ständiga utskott.

Omstörtande verksamhet och separatism ska därmed kunna bestraffas med upp till livstids fängelse. Även terrorism ska kunna ge livstidsstraff.

Protesterna i Hongkong

I och med antagandet av lagen väntas spänningarna mellan USA och Kina att öka. Under tisdagen fördömde också USA lagen och lovar fortsatta åtgärder mot Kina.

– Vi uppmanar Peking att omedelbart ändra kurs, säger John Ullyot, talesman för Trumpadministrationens nationella säkerhetsråd, enligt Reuters.

Regimen i Peking har velat införa lagen sedan Storbritannien överlämnade Hongkong till Kina 1997, men massiva demokratiprotester har fått regeringen att avvakta.

Enligt Kina är lagen bland annat nödvändig för att motverka terrorism och samverkan med utländska styrkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet