Nu avgår alla resterande demokratiska politiker i Hongkongs parlament. Foto: Moa Kärnstrand/TT

”De har varit högst pragmatiska – men nu avgår alla”

Publicerad
Analys ·

Hongkongs demokratiska politiker har inte varit idealistiska. De har jobbat i ett parlament som bara nästan har en grundlag, nästan har en riktig regering, som det nästan inte hålls val till. De har varit högst pragmatiska. Men nu avgår alla.

Tilde Lewin

Asienkorrespondent

Efter en sommar och en höst av slagsmål inne i parlamentet, där en person har skadats, där det har kastats bajsvatten, och där fyra av ledamöterna har gripits, och efter att debatterna i parlamentet urartat till långa haranger av upprepningar när ledamöter inte anser sig kunna hindra lagförslag på annat sätt än att förhala beslutsprocessen – nu avgår tillslut alla resterande demokratiska politiker i Hongkongs parlament.

Droppen blev att Kinas parlament, Folkkongressen, stiftade en lag som låter Hongkongs ledare avsätta parlamentariker direkt, utan rättsprocess, utifrån den omfattande säkerhetslagen som gäller i Hongkong sedan juli. Hongkongs ledare sparkade genast fyra parlamentariker.

De demokratiska partierna i Hongkong är de partier i parlamentet (Legco) som vill införa liberal demokrati i Hongkong. De andra partierna kallas för “Pekingtrogna”. När det gäller Hongkongs parlament är det alltså ingen som bryr sig om en höger-vänster-skala, utan bara vad de tycker om fria och allmänna val i Hongkong.

Kritiserad lag gick igenom

En av de som avgår nu är Jeremy Tam, en före detta pilot, som var hes när SVT träffade honom i regnet i Victoria park för mer än ett år sedan. Han stod och skrek i en megafon dagen när demonstrationerna i Hongkong var som störst. 

Jeremy Tam hade varit drivande i att kritisera det som då var ett förslag till nationalsångslag, som gör det olagligt att inte respektera den kinesiska nationalsången. Hans viktigaste poäng där i regnet i Victoria Park för mer än ett år sedan var att lagen inte var rättssäker enligt honom. “Vem kan bedöma att jag inte har respekterat nationalsången?” frågade han retoriskt.

Nationalsångslagen gick igenom i somras. Och för några dagar sedan, i torsdags förra veckan öppnade en telefonlinje där människor uppmanas att ange den som har brutit mot Hongkongs säkerhetslag. En slags heta linjen, där angivaren är helt anonym. 

”Ses på gatorna”

“Rättssäkerhet” har blivit ett populärt begrepp bland företrädare för Kinas Hongkongpolitik. Man hörde det flera gånger på dagens presskonferens med Hongkongs chefsminister Carrie Lam till exempel. Precis som på engelska heter rättssäkerhet “styre enligt lagen” på kinesiska. Och lagen i det här fallet är den nya säkerhetslagen. Och eftersom beslutet att utesluta fyra ledamöter sker enligt säkerhetslagen är processen per definition rättssäker, enligt chefsminister Carrie Lam.

Ett annat begrepp som verkar förlora sin mening för varje gång det används är “Ett land två system”, namnet på den populära politiken för ett självständigt Hongkong i Kina. Kinesiska UD sa idag att den nya lagen fulländar och garanterar fortsättningen på “Ett land två system”. På sin presskonferens sa de avgående parlamentarikerna däremot att detta är det definitiva slutet för “Ett land två system”.

Den nu före detta parlamentarikern Jeremy Tam tog avsked genom en bild på sin Instagram idag. Han står i svarta kläder framför en rad poliser med genomskinliga kravallsköldar. (Med all sannolikhet tagen vid förra årets protester.) Han ser bister ut och tittar mot horisonten. Bildtexten är: “Vi ses på gatorna!”.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.