USA och Frankrike var först ut med att leverera krigsmateriel till peshmerga i norra Irak. Inom kort kommer Tjeckien att ta beslut och Italien har meddelat att man undersöker möjligheterna att hjälpa militärt.
Pieter Wezeman, forskare vid fredsinstitutet Sipri, säger att det är svårt att veta vad som hittills har skickats.
– Det handlar troligen om kommunikationsteknik, spaningsutrustning och eldledningssystem, säger han.
Med eldledningssystem menas olika åtgärder för att tyngre vapen ska träffa sina mål.
Inledande bakslag
Wezeman menar att peshmerga redan har mycket vapen, men att de är gamla.
– De har många lätta vapen, artilleri, pansarfordon och stridsvagnar. De är ofta äldre ryska och amerikanska. Däremot har de inte många flygplan eller helikoptrar. De som finns är troligen inte bestyckade med vapen.
Peshmerga har sedan lång tid bra relationer med USA och 2003 accepterade styrkan att ställas under amerikanskt befäl när USA och Storbritannien angrep Irak. När Isis i somras drog fram som ett åskoväder och tog kontrollen över städer och byar i norra Irak, utan något egentligt motstånd, blev det en väckarklocka. När sedan den viktiga staden Mosul föll kunde IS dessutom ta över en stor mängd högteknologiska amerikanska vapen från irakiska styrkor.
”Spelat Call of Duty”
Flera medier har rapporterat om att de första framgångarna för peshmerga kom i veckan vid striderna i städerna Gwer och Makhmur, som nu åter ska vara under kurdisk kontroll. De amerikanska flygattackerna ska ha hjälpt.
Kenneth Pollack på Brookings institution skriver att det finns stora problem med peshmergastyrkan. Framför allt är de stridsovana.
”Allt färre nya rekryter är de tuffa bergskillarna födda med ett gevär i handen. Den vanligaste rekryten de senaste åren är en ung stadsbo. . . som mer sannolikt har spelat 'Call of Duty' än skjutit ett verkligt vapen”, skriver han i en analys.
Iransk styrka
Förutom kurdiska enheter från Irak, Syrien och Turkiet kan två olika kurdiska styrkor från Iran användas mot Isis.
– Vi har meddelat den kurdiska regeringen att vi är redo att skicka in våra trupper. Hittills har vi inte fått någon förfrågan att hjälpa till, säger Khalid Azizi som är partiledare för Kurdiska demokratiska partiet i Iran till TT per telefon.
Fakta: Irakiska peshmerga
- Peshmerga betyder ”de som möter döden” och var ursprungligen kurdiska soldater från Irak och Iran som förenades och bildade den självständiga Kurdiska republiken Mahabad i Iran 1945. Ett år senare återtog den iranska armén området, trots militär förstärkning från den irakiske kurdiske ledaren Mulla Mustafa al-Barzani.
- Den kurdiska peshmerga-armén är en regional milis.
- Den kurdiska regionala regeringen i Irak hävdar att peshmerga består av 190.000 personer.
Källor: Landguiden, Nationalencyklopedin, Kurdiska regionala regeringen. (TT)