Sedan tidigare har det bekräftats att två personer omkommit och över 30 skadats i samband med en explosionen vid kemianläggningen utanför staden Leverkusen i västra Tyskland. Foto: Roberto Pfeil/AFP/TT

Hopp ute om att hitta saknade efter tysk kemexplosion

Publicerad

Fem personer saknas fortfarande efter tisdagens gigantiska explosion i industriområdet Chempark i tyska Leverkusen. Orsaken till explosionen är ännu oklar.

– Vi har inget hopp om att hitta de saknade vid liv, säger Frank Hyldmar, vd för Currenta som driver anläggningen.

Vid en pressträff på onsdagen uppmanar han människor i området att inte röra sotflagor eller andra rester från branden, eftersom de kan vara giftiga. Boende avråds från att äta frukt och grönsaker från sina trädgårdar och lekplatser i närheten har stängts.

”Kommer att få till botten med händelsen”

Två personer har tidigare bekräftats döda efter händelsen där 31 människor skadades. Orsaken till explosionen, som hördes flera kilometer bort, är fortfarande oklar. Polisen i Köln utreder om någon har gjort sig skyldig till dråp genom försumlighet.

– Vi kommer att göra allt i i vår makt för att gå till botten med den här förfärliga händelsen, säger Frank Hyldmar.

Leverkusen ligger i en tätbebyggd storstadsregion runt Köln. Bolaget Currenta uppger att explosionen inte inträffade i själva industriområdet, utan i en separat del av området där avfall deponeras eller förbränns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer