Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent Stefan Åsberg om varför han är tveksam till att det kommer väckas åtal mot Donald Trump.

SVT:s USA-korrespondent om kommitténs utredning av Trump

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste 1,5 åren har 6 januari-kommittén utrett expresidenten Donald Trumps ansvar i stormningen av Capitolium den 6 januari 2021.

– Jag tycker att det mest spännande är att det tog nästan tre timmar innan han valde att försöka avbryta det här upploppet, säger Stefan Åsberg, USA-korrespondent, i SVT:s Morgonstudion.

6 januari-kommittén anklagar Donald Trump för att ha begått flera brott i samband med valförlusten och stormningen av Capitolium, och rekommenderar nu justitiedepartementet att väcka åtal. Stefan Åsberg berättar om hur utredarna har kartlagt Donald Trumps handlande innan, under och efter stormningen.

– Det finns en moralisk del i det hela, där man kan lägga mycket Donald Trump till last. Sedan finns det en juridisk del som är mycket mycket svårare.

Bland annat har det hållits fler än 1000 vittnesförhör under utredningen.

– Materialet som man presenterar nu kommer vara högintressant för justitiedepartementet.

Det finns dock politiska intressen i kommittén, någonting som Stefan Åsberg kallar för den stora svagheten. Kommittén består av sju demokrater och två Trump-kritiska republikaner.

– Vilket gör att den här kommittén från början har haft ganska låg trovärdighet i USA. Men man har gjort ett jobb som kommer att vara viktigt för den som i framtiden vill veta vad som hände den här mörka dagen i den amerikanska historien.

Kan forsatt kandidera till president

Donald Trump har nyligen meddelat sin kandidatur till presidentvalet 2024. Stefan Åsberg säger att ett eventuellt åtal i praktiken inte påverkar om han kan kandidera eller inte.

– Men det är klart att det blir en väldigt unik och konstig situation där en av presidentkandidaterna eventuellt kan komma att vara misstänkt för ett grovt brott.

Rekommendationer från kommittén är inte bindande, alltså måste inte justitiedepartementet i USA väcka åtal.

Se varför SVT:s USA korrespondent Stefan Åsberg tror att det kan bli svårt att åtala Donald Trump i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.