Natasha van Antwerpen är psykologiforskare vid Adelaides universitet i Australien. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hotellkarantän för resande till Australien

Publicerad
I Australien måste alla som reser in i landet sitta i karantän på hotell i två veckor. Antalet nya fall av coronasmittan har börjat minska.

Vid midnatt mot söndag började nya regler för ankommande till landet att gälla, som innebär två veckors obligatorisk isolering på hotell  i den stad man anländer.

Tidigare kunde ankommande ha sin självisolering i hemmet. Gränserna mellan delstaterna är stängda. En krisregering har tillsatts för att centralisera besluten. Mobila drive-in-kliniker har upprättats för provtagning.

”Sena i början”

– Myndigheterna var sena med att reagera i början men nu har ett högre krismedvetande inträtt, säger Natasha van Antwerpen, forskare i psykologi vid universitetet i Adelaide.

– I vanliga fall är många skeptiska till myndigheternas påbud och man gör lite som man vill. I början samlades folk som vanligt på stranden för bad och festande, berättar Natasha Van Antwerpen för SVT Nyheter.

Nya regler

Därför infördes i början olika begränsningar för folksamlingar. Utomhus fick 500 personer umgås på behörigt avstånd från varandra. Inomhus gick gränsen vid 100. Nu gäller två personer, överallt, enligt ABC News. Skateparker och utomhusgym stängs.

Ekonomin hårt drabbad

Australiens ekonomi har drabbats hårt av torka och skogsbränder efter en lång tid av tillväxt. Nu befarar man en kännbar tillbakagång. Ett stödpaket har beslutats på 67 miljarder kronor.

– Människor är oroliga för arbetslöshet, vi har många små företag. Ett lokalt kafé har börjat göra matpaket till äldre som är isolerade. Många har nu anmält sig frivilligt att betala paketen och köra ut dem, säger Natasha Van Antwerpen. Hon har också sett att sjukvården infört kristelefoner eftersom man befarar en ökning av våld i hemmet.

Minskning av nya fall

Antalet nya fall i landet har minskat, uppger premiärminister Scott Morrison, enligt ABC News. Morrison uppger att det är de nya begränsningarna som införts, och efterlevnaden av dem, som har haft effekt.

– Vid den här tiden förra veckan ökade antalet fall med omkring 25–30 procent dagligen. Den takten har nu de senaste dagarna minskat till omkring 13–15 procent, säger Morrison enligt nyhetsbyrån Reuters.

Drygt 3 800 bekräftade fall fanns i landet på söndagen, varav 431 var nya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet