”Hotet från högerextremismen inte större än något annat”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en 25-årig man med ultranationalistisk koppling gripits med vapen och sprängmedel, redo att utföra terrordåd mot fotbolls-EM, känner många en rädsla inför jättearrangemanget, då miljoner fotbollsfans kommer att besöka Frankrike. Ansvarig på franska inrikesministeriet säger till SVT Nyheter att de vidtagit åtgärder mot ett tiotal olika terrorscenarier.

Ofta pratas det framför allt om hot från islamistiska grupper, men den nu gripne fransmannen ska ha kopplingar till högerextrema och planerat dåd mot bland annat synagogor och moskéer. Pierre-Henry Brandet på franska inrikesministeriet, ansvarig för säkerheten under EM, säger att hot från högerextrema grupper inte är värre än den övriga hotbilden mot arrangemanget.

– Vi har inget hot från de högerextrema i allmänhet. Vad gäller den gripna franska terroristen i Ukraina är det för tidigt att säga något om det konkreta fallet. Det jag kan säga är att vi har vidtagit åtgärder mot ett tiotal olika scenarier och att hotet från högerextremismen inte är större än något annat terrorhot, säger Pierre-Henry Brandet till SVT Nyheters Europakorrespondent i Paris.

”Logiskt att EM utsätts för hot”

Inför EM har säkerhetsfrågan varit i fokus, efter ett år med två terrordåd i Paris. Efter terrordåden i november gäller fortfarande undantagstillstånd i landet och många i Paris vittnar om att de har blivit försiktigare och undviker stora folkmassor. På Paris gator träffar vi Thomas Barbason, Parisbo, som inte är rädd för terrorn.

– Det är logiskt att fotbolls-EM utsätts för hot på det sättet eftersom då får terrorn större effekt. Och ni i media gör ju ert till för att sprida rädsla,säger Thomas Barbason som SVT Nyheter träffar på Boulevard de Clichy i Paris.

Fotbolls-EM inleds den tionde juni på den franska nationalarenan i Paris med matchen Frankrike-Rumänien. Runt två och en halv miljoner åskådare väntas komma till matcherna till matcherna och runt fem miljoner besökare till fanzoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotbolls-EM 2016

Mer i ämnet