Ledaren för det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) Bjoern Hoecke talar under ett demonstration mot immigranter i Dresden. Foto: AFP

Hotet från tyska högerextremister ökar

Uppdaterad
Publicerad

Polis och underrättelsetjänst varnade redan i höstas om att antalet våldsbejakande högerextremister ökat. På tre år har antalet individer som är i stånd att utföra högerextremistiska terrordåd nästan tredubblats.

Enligt den tyska tidningen Der Tagesspiegel finns drygt trettiotvåtusen högerextremister i Tyskland. Det är en kraftfull ökning sedan föregående år. En av förklaringarna är att polisen beslutat att två grupper som står nära det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) är högerextremistiska. Men även året innan växte de högerextremistiska grupperna signifikant.

Enligt chefen för den federala polisen i Tyskland är drygt 13 000 högerextrema våldsbejakande men av dessa är enligt polisen bara ett femtiotal i stånd att utföra terrordåd. Det är dock en markant ökning sedan 2016 då det rörde sig om ett tjugotal personer.

Fler attacker

Under 2019 utfördes även flera dödliga attacker med högerextrema förtecken. I oktober sköts två personer till döds utanför en synagoga i staden Halle. Och i juni sköts den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke till döds i sitt hem i Kassel av en nynazist. Anledningen till mordet ska enligt gärningsmannen ha varit att Lübcke var positiv till invandring.

Ny högerextrem terrorgrupp

Förra veckan gjordes en razzia mot en nystartad högerextrem terrorgrupp i Nordrhein-Westfalen. Enligt polisen hade gruppen långtgående planer på attacker mot såväl politiker som moskéer. Något som skrämt upp flera muslimska samfund som därefter bett om ökat polisskydd.

Tyska myndigheter som under de senaste åren redan tyngts av arbetet med att övervaka radikala islamistiska grupper har vid flera tillfällen varnat för att hotet från de våldsbenägna högerextrema ökat.

Lärt sig av radikala islamister

Enligt den tyska säkerhetspolisen har de våldsbenägna högerextremisterna studerat radikala islamisters metoder. Bland annat har många gått från att ingå i större grupper till att arbeta i små celler. En stor del av rekrytering, kommunikation och propagandaspridning sker också via Internet och krypterade chattar vilket försvårar polisarbetet och ökar risken för att ”ensamvargar” slår till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.