18-åriga Rahaf al-Qunun väntar nu på svar från Australien gällande hennes asylansökan. Foto: AP/TT

HRW: ”Konsekvenserna kan vara förfärliga”

Uppdaterad
Publicerad

Den saudiska tonåringens gärning och mod har hyllats världen över. Rahaf al-Qunun har trots sin ringa ålder kallats för revolutionär. Men människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) är dock orolig för att hennes, hittills sett framgångar, kan inspirera andra att utsätta sig för stor risk.

– Konsekvenserna är så enorma och farliga att vi inte uppmuntrar till det här, säger Adam Coogle.

Den 18-åriga Rahaf al-Qunun har engagerat en hel värld. Sedan hon tog till Twitter för att vädja om hjälp för att komma undan sina föräldrar, som hon hävdar utsatt henne för fysisk och psykisk misshandel.

Enligt siffror från 2017 lämnar ett tusental kvinnor Saudiarabien årligen, enligt the Economist. Och Human Rights Watch har själva hanterat flera sådana här fall, med både positivt och oklart utfall.

– Kvinnor får inte röra sig fritt i landet eller ens bo på egen hand. Därför kan många känna sig fångade och vilja fly. Men konsekvenserna kan vara förfärliga, säger Adam Coogle, researcher på HRW i Jordanien. 

Fyra kvinnor demonstrerade under torsdagen utanför saudiska konsulatet i Sydney. De var topless och protesten var i deras mening till för att uppmana den australiensiska regeringen att ge Rahaf al-Qunun asyl. Foto: AP/TT

Oron och tveksamheten är tydlig i hans röst när SVT Nyheter når honom. Förmyndarskapet, där kvinnor är i konstant behov av en mans godkännande, gör att kvinnor utsätter sig själva för liknande risker. Adam Coogle berättar om fall han själv arbetat med, där HRW inte vet vart kvinnorna tagit vägen. I värsta fall kan de ha blivit mördade.

Samtidigt poängterar han att alla kvinnor inte behöver bli skadade, men menar att risken trots allt är stor för de saudiska kvinnorna.

”Det här är en revolution”

Känd för sin frispråkighet är Mona Eltahawy kanske en av de mer välkända feministerna i Mellanöstern. Hon snappade snabbt upp fallet Rahaf och började översätta de arabiska tweetsen till engelska för att världen skulle kunna ta del av dem. Och hon har krönt Rahaf till revolutionär.

– Det här är en revolution. Hon [Rahaf al-Qunun] konstaterade i de första tweetsen att hon har rätt till att leva fritt, självständigt och med värdighet. För mig är det revolutionens hjärta, säger Mona Eltahawy i en intervju med France24. 

Också på Twitter lyfter Elthahawy upp 18-åringens handling och menar att fler har inspirerats av henne. 

Foto: Twitter

Små steg åt rätt håll

– Jag är mer än glad för att Rahaf al-Qunun är i säkerhet men jag är orolig över att de som inspireras inte kommer att vara lika lyckosamma, säger Adam Coogle.

De senaste årens reformer som till viss grad tillåter kvinnor att arbeta, utbilda sig och numera också köra bil är en del av kronprins Mohammed bin Salmans så kallade Vision 2030. Landets ekonomi är i behov av kvinnorna i samhället. 

– Det är en långsam utveckling som någorlunda går åt rätt håll, men Saudiarabien får samtidigt för mycket beröm för sina små insatser, säger Adam Coogle.

Aktivister fortsatt gripna

Och samtidigt sitter fortfarande de ledande kvinnorättsaktivisterna i fängelse sedan de greps i maj ifjol. Det har kommit uppgifter om att de utsatts för grov tortyr och sexuella trakasserier, men samtidigt har de ännu inte ställts inför rätta.  

– Länder har en skyldighet att inte skicka tillbaka människor till länder där de löper risk för fara, Saudiarabien är ett sådant land, säger Adam Coogle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.