Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finland går till val – kommer Stubbs motionstema eller Haavistos dj:ande vara mest lyckat? Foto: Hanna Nordenswan / SVT / Reuters

Hula Hula i dj-båset och motionspass – kandidaternas knep i valkampanjen

Publicerad

Efter tolv år med Sauli Niinistö vid rodret går Finland till presidentval i slutet av januari.

Mycket tyder på att det avgörs mellan en före detta utrikesminister och en tidigare statsminister – med väldigt olika kampanjstrategier.

Som Finlands utrikesminister fick han finländarna in i Nato. Men under valkampanjen är ett av Pekka Haavistos knep att dj:a under namnet ”DJ Pexi” – ett sätt att nå ut till unga väljare.

Alexander Stubb, som är den andra toppkandidaten i presidentvalet, är temat snarare att motionera och röra på sig. Det både inspirerar och irriterar väljarna.

I presidentvalet ställer nio kandidater upp. Den första omgången i valet hålls den 28 januari. Om ingen kandidat får fler än hälften av rösterna hålls en andra valomgång två veckor senare.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.