Stubb: ”Har aldrig sett Putin så här all over the place”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands invasion går inte som förväntat, det har snarare blivit tvärt emot vad den ryske presidenten ville. Det menar Finlands tidigare stats- och finansminister Alexander Stubb som träffat Vladimir Putin flera gånger.

– Jag har aldrig sett honom så här ”all over the place”.

Spekulationerna om president Vladimir Putins hälsa har varit många. Bland andra Carl Bildt har tidigare lyft frågan om presidentens självisolering under pandemin fått honom att börja skriva om historia för sig själv. En bild som bekräftas av Rysslandsforskaren Marin Kragh:

– Steg för steg har han blivit en slags hobbyhistoriker som skriver egna essäer, säger han.

Kriget i Ukraina

”Början på slutet för Putin”

I kvällens Agenda intervjuas Finlands förre finansminister Alexander Stubb. Han har vid flera tillfällen träffat Putin, och beskriver honom som ofta väl förberedd. Nu uppfattar han den ryske presidenten som ”all over the place”.

– Det verkar som att kriget inte går så väl som förväntat för Ryssland. Då kan Putin förstås bli desperat, och det är jag mycket orolig över.

Alexander Stubb menar att Putin offrar unga soldater på ett sätt som kan slå tillbaka mot honom, och att kriget kan vara ”början på slutet” för hans era som president.

– Men jag vet inte hur lång tid det här slutet kommer att ta, är det en vecka? Ett år? Tio år? säger han.

”Hoppas på mer retorik än realitet”

Nu hoppas han att desperationen som han menar sig se hos Putin inte resulterar i till exempel hot om kärnvapenvåld.

– Nu har han också talat om kärnvapenmöjligheter vilket förstås gör oss alla väldigt skrämda.

– Vi hoppas att detta är mer retorik än realitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet