Invasionen av Ukraina – dag 4

Uppdaterad
Publicerad

Ryska styrkor har fått order om att inleda en utökad offensiv från ”alla håll” i Ukraina. I Kiev lystes morgonhimlen upp av enorma explosioner, och i landets näst största stad Charkiv rasade strider. Väst har svarat med nya sanktioner mot Ryssland.

Flygfält och energianläggningar attackeras av Ryssland i den nya fasen av invasionen. En oljedepå i Vasylkiv liksom en oljeledning i Charkiv i Ukraina började brinna efter att ha träffats av projektiler.

Tidigt på söndagen kom också rapporter om att ryska soldater avancerat till Ukrainas näst största stad Charkiv. Gatustrider ägde rum och civila i staden uppmanades att hålla sig inomhus. Senare meddelade guvernören att ukrainska styrkor återtagit staden.

Kriget i Ukraina

”Charkiv är helt under vår kontroll”, sade regionstyrets ledare Oleh Sinehubov på Telegram. Han tillade att en rensningsoperation genomförs där ryska soldater drivs ut ur staden.

Nya sanktioner

Under söndagen meddelade EU:s Ursula von der Leyen att en rad nya sanktioner införs mot Ryssland och Belarus. Vissa ryska banker ska uteslutas från transaktionssystemet Swift. Dessutom kommer EU att finansiera vapenleveranser till Ukraina.

Hela EU:s luftrum kommer att stängas för ryska flyg, vilket även gäller ryska oligarkers privatflyg. De kommer inte att kunna landa, lyfta eller flyga över EU.

De statsägda nyhetstjänsterna Russia today och Sputnik kommer att förbjudas i EU. Von der Leyen beskriver dessa som en del av Kremls ”mediamaskin”.

EU inför även sanktioner mot Belarus handel med mineralbränsen (kol, petroleum och naturgas), tobak, trä, cement, stål och järn. Sanktioner riktas också mot de belarusier som stöttar den ryska krigsinsatsen i Ukraina.

En lång rad europeiska länder har stängt eller är på väg att stänga sina respektive luftrum för rysk flygtrafik, bland annat Sverige.

Ryska kärnvapentrupper i beredskap

Rysslands president Vladimir Putin ska ha beordrat det de ryska trupper som förfogar över landets kärnvapen att höja beredskapen, rapporterar Reuters. Detta på grund av de rådande sanktionerna i kombination med ett påstått upplevt ökat militärt hot från väst.

”Högt uppsatta i ledande Natoländer har gjort aggressiva uttalanden om vårt land.” säger Putin i ett tv-sänt tal.

USA:s FN-ambassadör har riktat hård kritik mot beslutet och säger att Ryssland eskalerar konflikten på ett oacceptabelt sätt, skriver CBS.

Många döda

FN uppskattar att över 368 000 Ukrainare befinner sig på flykt. På grund av allmän mobilisering är det förbjudet för män i vapenför ålder att lämna landet. Uppgifter om antalet dödsoffer varierar och är komplicerat att verifiera.

Ukrainska myndigheter uppger att över 200 civila dödats sedan invasionens början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet