Här har rysk militär attackerat Ukraina. Kartan uppdaterades klockan 14.45. Foto: SVT

Invasionen av Ukraina – dag 2

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland inledde med marktrupper, flyg-, helikopterattacker och kryssningsrobotor sin invasion mot Ukraina tidigt på torsdagsmorgonen.

Under fredagen pågår strider i flera delar av landet och ryska styrkor uppges nu avancera för att ta över huvudstaden Kiev.

President Vladimir Putin gav order om en militär invasion av Ukraina tidigt på torsdagsmorgonen. Hitintills har Ryssland tagit kontroll över kärnkraftverket Tjernobyl samt ön Snake Island i Svarta havet.

Strider pågick i Sumy på fredagsmorgonen och i Lviv ljöd flyglarmet. I bland annat Kiev och Charkiv har ukrainare sökt skydd i tunnelbanestationer efter angrepp mot städerna.

Kriget i Ukraina

Och under dagen har detonationer skett i bland annat i Donetsk och i Charkiv i östra Ukraina.

Sanktioner mot Ryssland

Sent på torsdagskvällen presenterade USA nya sanktioner mot Ryssland och under natten stärkte även EU sina sanktioner, bland annat innefattar det finans-, energi- och transportsektorn. Storbritannien har sedan tidigare också infört sanktioner.

Ryssland uppger på fredagen att de planerar motsanktioner.

Avancerar mot Kiev

Tidigt på fredagsmorgonen startade ett robotangrepp mot Kiev. Ett ukrainskt stridsflygplan sköts ner och kraschade i ett bostadshus i centrala Kiev.

Strax innan klockan 07 uppgav Ukrainas försvarsdepartement att militären sprängt en bro över floden Teteriv, cirka 50 kilometer norr om Kiev – i ett försök i att hindra ryska styrkor att ta sig mot huvudstaden.

På förmiddagen rapporterades om skottlossning och att ryska soldater och stridsvagnar närmar sig Ukrainas huvudstad. Strider pågår sedan dess i Obolon i norra delarna av Kiev. Skottlossning har också rapporterats i centrala Kiev i närheten av regeringsbyggnaden.

Över 100 000 har flytt

Hur många som har dödats sedan Rysslands invasion är inte fastställt. FN har fått rapporter om att 25 civila dödats, men konstaterar också att det faktiskt antalet sannolikt är större. Därutöver har många soldater dödats. Enligt UNHCR har över 100 000 hittills flytt från Ukraina, flera via gränserna till Polen, Moldavien, Slovakien, Ungern och Rumänien.

Ukrainas luftrum är stängt sedan torsdagsmorgonen, även Moldavien och delar av Belarus luftrum är stängt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet