Överstelöjtnanten om kärnvapenbeskedet: ”Putin är desperat”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin ska ha beordrat de ryska trupper som förfogar över landets kärnvapen att höja beredskapen, rapporterar Reuters.

– De styrkor han talar om är de så kallade avskräckningsstykorna, säger den tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving.

Putin ska ha gett ordern till följd av de rådande sanktionerna i kombination med ett påstått upplevt ökat militärt hot från väst.

”Högt uppsatta i ledande Natoländer har gjort aggressiva uttalanden om vårt land,” säger Putin i ett tv-sänt tal.

Enligt Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant, är Putins uttalande ett tecken på desperation. Sanktionerna riskerar att slå hårt mot den ryska ekonomin.

– De styrkor han talar om är de så kallade avskräckningsstyrkorna, det är den ryska kärnvapentriaden som består av ubåtar, stategiskt bombflyg och de strategiska robottrupperna, säger Jörgen Elfving.

Främst ett hot

Elfving menar att uttalandet främst ska ses som ett hot. Samtidigt påpekar han att Putins verklighetsuppfattning på senaste tid varit udda, det är svårt att betrakta honom som en rationell aktör. I den ryska doktrinen talar man om möjligheten att använda en begränsad laddning kärnvapen för att deeskalera en kris. Det innebär att man visar motståndaren att man är beredd att använda kärnvapen i syfte att hindra angriparna från att fortsätta sitt angrepp.

– Skulle det skorpa till sig ytterligare finns det en teoretiskt möjlighet att Ryssland skulle använda den här optionen, men det är svårt att säga om de verkligen skulle ta det steget, säger Elfving.

Inväntar reaktioner från väst

Elfvings bedömning är att Ryssland nu kommer att invänta reaktioner från väst i hopp om att de backar med sanktionerna. Väst har hela tiden varit tydliga med att man inte tillmötesgår de ryska kraven.

– Jag hoppas man fortsatt sätter ner foten i backen när det gäller ryska krav och hot, säger Jörgen Elfving.

USA:s FN-ambassadör riktar hård kritik mot beslutet och säger att Ryssland eskalerar konflikten på ett oacceptabelt sätt, skriver CBS.

Hör tidigare överstlöjtnant Jörgen Elfving kommentera det ryska kärnvapenbeskedet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.