Human Rights Watch i Agenda: Oklart om Khadaffi har kontroll över landet

Uppdaterad
Publicerad

Den information som trots censur och nedstängt internet ändå kommer ut från Libyen, kommer framförallt från människorättsorganisationen Human Rights Watch(HRW), som arbetar under mycket svåra omständigheter.

-I dag har återigen tusentals demonstranter gått ut på gatorna i staden Benghazi som stått i centrum för händelserna de senaste dagarna och som också varit oppositionens fäste i åratal, förklarar Heba MorAyef som är HRW:s Libyenexpert. Även i dag började demonstrationerna i samband med begravningar. I går dödades åtminstone 84 människor enligt uppgifter från sjukhuspersonal.

Hur får ni information?

Det är väldigt svårt att få ut information från Libyen. Internet är avstängt och det finns inga journalister i Benghazi. HRW har byggt upp ett kontaktnät under åren och just nu försöker vi få uppgifter från sjukhuspersonal när det gäller dödssiffror och dessutom dubbelkolla fakta som vi fått från ögonvittnen. Alla arbetar under väldigt svåra omständigheter just nu.

Heba MorAyef tror inte Moammar Khadaffi har någon speciell strategi. Hon tror inte det finns någon vilja från regimen att hörsamma demonstranternas krav.

-Man grep tidigt de som uppmanade till demonstrationer, liksom f.d. politiskafångar, advokater och journalister. Man har också använt våld mot fredliga demonstranter de senaste dagarna.

Hon menar att det är svårt att jämföra det som händer i Egypten med Libyen som har ett helt annat system. Det finns inga journalister på plats, det finns inget civilsamhälle och inga politiska partier. Det finns helt enkelt inga alternativ till Khadaffis maktmonopol, anser hon.

-Protesterna har hittills bara varit i de östra delarna av landet. Vi har ännu inte sett något i huvudstaden Tripoli. Innan

det händer kan vi inte jämföra situationen med Egypten eller Tunisien eftersom maktens centrum ligger långt bort från dessa händelser, menar Heba MorAyef.

Hur stor är chansen för en revolution I libyen?

-Just nu liten eftersom protesterna är begränsade. Och Khadaffi har tidigare inte tvekat att slå ned protester brutalt. Så sent som 1996 dödades 1.200 fångar under en dag i ett fängelse. Man kunde tro att sådant våld tillhörde det förflutna, men vi ser att man även i dag använder överdrivet våld mot demonstranter.

Hon säger också att man inte vet om Khadaffi har full kontroll över hela landet i dag. Säkerhetsstyrkorna har dragit sig tillbaka från många städer och patrullerar inte längre gatorna. Men om de bara väntar för att se om demonstrationerna sprider sig och då gå till attack och ta kontroll över vissa städer eller om demonstranterna faktiskt har lyckats ta kontroll över en del städer, det återstår att se, säger Heba MorAyef.

Heba MorAyef anser också att EU måste agera kraftfullt. De har kanaler till höga tjänstemän i Libyen och måste sända en tydlig signal om att överdrivet våld mot obeväpnade demonstranter är fullkomligt oacceptabelt.

Nils Edman

nils.edman@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.