Arkivbilder. ”Sexarbetare i Sydafrika riskerar att gripas, fängslas, trakasseras och utsättas för övergrepp från polis, vilket också förhindrar dem från att anmäla våldtäkter eller brutala angrepp”, skriver HRW. Foto: Scott Eisen/TT, Schalk van Zuydam/TT

Human Rights Watch: Sexarbete i Sydafrika bör legaliseras

Uppdaterad
Publicerad

Efter närmare 100 intervjuer med både prostituerade och experter går människorättsorganisationen Human Rights Watch ut i en ny rapport och säger de anser att sexarbete i Sydafrika bör bli lagligt. Detta för att skydda sexarbetarnas rättigheter och hälsa. Men alla håller inte med.
– Vi tycker att det är helt fel väg att gå. Ett bottendyk ner i dyn, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Riksorganisationen för
kvinnojourer och tjejjourer (Roks).

Den 70 sidor långa rapporten bygger på intervjuer med 46 sydafrikanska kvinnliga sexarbetare. Kvinnorna vittnar bland annat om hur de tvingas arbeta i undangömda och farliga platser, som till exempel mörka parker och bakgator, för att undvika att gripas och trakasseras av poliser.

Rapporten bygger även på över 40 intervjuer med statstjänstemän och ickestatliga experter inom hälsa, juridik och sexarbetares rättigheter.

Lagen gör det svårare för sexarbetarna

Trots att det i dag är förbjudet att både sälja och köpa sex i Sydafrika, har det inte hindrat tusentals – oftast fattiga, svarta kvinnor – från att prostituera sig, eftersom de inte finner något bättre alternativ för att försörja sig.

Men den nuvarande lagstiftningen gör ofta livet ännu svårare för denna redan utsatta grupp, framgår det i rapporten.

”Sexarbetare i Sydafrika riskerar att gripas, fängslas, trakasseras och utsättas för övergrepp från polis, vilket också förhindrar dem från att anmäla våldtäkter eller brutala angrepp”, säger Lise Gerntholtz, biträdande programchef för HRW, i ett pressmeddelande.

”Leder till normalisering”

Human Rights Watch är inte den första människorättsorganisationen som sagt att lagar kring sexarbete bör ändras. 2015 meddelade Amnesty International att de skulle börja verka för att länder ska avkriminalisera köp och försäljning av sexuella tjänster. Något som möttes av massiv kritik världen över, och i Sverige hoppade närmare 2 000 medlemmar av.

Jenny Westerstrand, ordförande för Roks, menar nu att även HRW tar fel väg i frågan.

– Avkriminalisera att sälja sex, men gör det förbjudet att köpa. Hela rapporten är utan logik när det faktum att kvinnor grips och häktas ”bara för att de står på gatan” leder till slutsatsen att sexköp ska legaliseras, säger Westerstrand i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter och fortsätter:

– Legalisering av sexköp leder till normalisering av prostitution. Prostitution är en kulturell praktik förbunden med enormt skadliga föreställningar om kön: om kvinnors tillgänglighet för män och samtidigt själva pådrivande för att män ska använda dem, respektive mäns valfrihet. Att normalisera detta är ingen liten sak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer