Tusentals djur far illa: ”Hundar och katter svälter på gatorna”

Uppdaterad
Publicerad

Människor flyr krigets Ukraina i panik och många tvingas lämna sina husdjur bland rasmassorna. Nu larmar djurrättsorganisationer om brist på foder och läkemedel.

– Det berättas om hundar och katter som svälter på gatorna, säger Carina Olsson, ordförande för organisationen Hundar utan hem.

Tusentals djur far illa i kriget i Ukraina. Det rapporterar bland annat djurorganisationen UAnimals, som är på plats i landet för att hjälpa krigsdrabbade djur.

Nyligen hittade organisationen hundratals döda hundar på ett djurhem i staden Borodjanka, efter att ryska styrkor lämnat staden. Hundarna uppges ha suttit inlåsta i burar sedan krigets start och lämnats utan mat och vatten.

Kvar på gatorna

Samtidigt larmas om brist på mat och läkemedel för de husdjur som lämnats kvar på gatorna i Ukrainas bombade städer.

– Många har tagit med sig sina husdjur men en stor andel har tvingats lämna dem. Det berättas om hundar och katter som svälter ute på gatorna, säger Carina Olsson, ordförande för organisationen Hundar utan hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.