”Varje ryss har ett ansvar” – ryssar demonstrerade mot kriget på Möllevångstorget

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagseftermiddagen samlades ryssar och ukrainare, sida vid sida, på Möllevångstorget i Malmö. Under parollen ”ryssar mot kriget” demonstrerade de mot invasionen av Ukraina och den ryska regimen.

Känslosamma tal ekar från högtalaren vid Möllevångstorget. Under söndagseftermiddagen har så väl ryssar som ukrainare samlats här för att demonstrera mot kriget.

Ryska Julia läser ett utdrag ur en Mariupolbos dagbok.

– Det är viktigt att vi sprider perspektiven från de som befinner sig där just nu. Deras smärta och deras skräck. För det vi ryssar upplever i nuläget kan inte jämföras med vad ukrainarna upplever, säger Julia.

”Jag hoppas att ni en dag kan förlåta oss”

Flera av deltagarna har med sig skyltar – vissa har en vit flagga med en blå rand i mitten. Det är en flagga som anammats av den ryska antikrigsrörelsen och som representerar den ryska flaggan, men utan det röda – utan blodet, förklarar Ljudmila, en av arrangörerna bakom demonstrationen.

Den ryska antikrigsflaggan tillsammans med texten ”Nej till kriget” på ryska. Foto: Johan Dernelius/SVT

När Ljudmila håller tal avslutar hon med att falla på knä, och be om ursäkt för invasionen.

– Jag hoppas att ni en dag kan förlåta oss, säger hon till de ukrainare som samlats för demonstrationen.

Känner ett ansvar

Flera av ryssarna som deltar berättar att de känner ett ansvar att tala ut och ta avstånd från kriget – någonting som deras vänner och släktingar i Ryssland inte har samma möjlighet att göra.

Och denna ansvarskänsla är orsaken till att demonstrationen arrangerats.

– Jag känner att varje ryss har ett ganska så stort ansvar att säga tydligt och högt, vad vi verkligen tycker och tänker. Att vi inte stödjer den ryska regimen och presidenten och att vi vill distansera oss från honom och hans beslut, säger Ljudmila.

Nära 30 000 från Ukraina har sökt skydd i Sverige

Drygt 29 500 personer hade sökt skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet vid lunchtid på fredagen.

Av dem har knappt 22 500 beviljats uppehållstillstånd, men det finns en eftersläpning i de siffrorna enligt Migrationsverkets presstjänst.

Bland de som söker skydd är:

  • 61 procent vuxna
  • 37 barn i familj
  • 2 procent ensamkommande barn.

Omkring hälften av de som beviljats uppehållstillstånd har ordnat boende på egen hand.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.