Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olga och Pavlov kom precis från Charkov i Ukraina och saknade nästan allting. Olga fastnade för ett par svart stövlar och en varm kappa. Foto: Johan Dernelius/SVT

”Gratisbutik” i Malmö hjälper ukrainare på flykt

Uppdaterad
Publicerad

Det var kö utanför den så kallade ”gratisaffären” för de ukrainare som saknade det allra nödvändigaste. Här inne fanns det allt från kläder och hygienartiklar för de vuxna till leksaker och pyjamasar för barnen. 

– Att få testa kläderna kan vara oerhört viktigt, säger initiativtagare Madeleine Laurin.

– För några dagar sedan hade vi en familj som tog tåget hit ner från Helsingborg. Jag tror att många uppskattar vårt koncept och att det kanske känns ”värdigare” att komma till en riktig butik och pröva sig fram bland storlekar, färger och modeller, säger Madeleine Laurin, som tog initiativet till den tillfälliga butiken ute på Jägersro i Malmö.

Butiken ligger ett stenkast från Migrationsverket på Jägersro. Det är inte många hundra meter man behöver gå för att få en uppsättning kläder eller en ny tandborste.

Det är en strid ström människor som står och väntar på att det grå metalljalusiet ska dras upp för dagen.

– Det folk frågar mest efter är laddare, telefonkort, hygienartiklar, papper och pennor, säger Gordonas, som arbetar som volontär.

Se mer inifrån butiken i videoklippet ovan.

Många vill skänka

Då och då kommer det folk med överfulla kassar med saker man vill skänka. Det finns även ett lager nere i hamnen där allting sorteras.

– Vi har lagt upp på våra sociala medier vad det är vi behöver. För en stund sedan dök det upp en kvinna som hade med sig en stor laddning varma kläder, kattmat, deodoranter, våtservetter och snyggt ihopvikta tomkassar. En bra blandning av olika saker vi behöver, säger Madeleine Laurin.

De som besöker butiken verkar uppskatta initiativet och till hjälp finns det volontärer som både pratar ukrainska och ryska.

– Vi kom för tre dagar sedan. Det är första gången vi är i butiken och vi är jätteglada att få så mycket hjälp, säger Julia på bruten engelska, som hittat en fin kappa och ett par snygga vinterstövlar.

Initiativtagaren till ”gratis butiken” Madeleine Laurin tillsammans med volontärerna Natalia, Olga, Chatarina, Gordonas och Joanna ute vid Jägersro. Foto: Johan Dernelius/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.