Tioårige Ihor flydde krigets Ukraina – nu tränar han fotboll i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Khrystyna Vorobchak flydde krigets Ukraina med sina två barn och landade den sjuttonde mars på Köpenhamns flygplats. Fem dagar senare hade sonen Ihor, 10 år, gjort sin första fotbollsträning med Lunds SK.

– Just nu är det viktigaste i Ihors liv att han får spela fotboll, säger mamman Khrystyna Vorobchak.

Det är tisdagskväll på Smörlyckans IP i Lund. Sommartiden är bara några dagar gammal och Lunds SK:s pojklag födda 2010/2011 ska precis dra igång veckans första träning.

– Det är ovanligt många här i dag, jag undrar varför, säger en av mammorna som står lutandes mot staketet bredvid avbytarbänken på idrottsplatsen.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Började spela efter några dagar i Sverige

En av spelarna i laget som samlas runt mittcirkeln heter Ihor Vorobchak. Tillsammans med sin mamma och syster var han tvungen att lämna sitt liv i hemstaden Ivano-Frankivsk för att fly krigets Ukraina och komma till Sverige.

Efter några dagar i Sverige kom familjen i kontakt med Lunds SK.

– Det känns jättebra att vara här och få spela fotboll igen. Jag har fått några nya kompisar och försöker lära mig prata lite svenska, säger han.

Tränaren Claudio Bermejo berättar att Ihor är en av flera nya killar som kommit de senaste veckorna och tror att det kan hjälpa honom komma in i gruppen.

– Vi har haft killar från många olika länder som kommit hit och tränat med oss de senaste veckorna, så jag tror att Ihor kommer passa in bra i laget, säger han.

Välkomnas av lagkompisarna

Även lagkamraterna är glada över nytillskottet.

– Jag har berättat det nu i dag i skolan och tycker det är rätt så spännande hur han får kompisar och utvecklar språket, säger Erik Hansen.

– Det är bra att vi har fler i laget så kommer vi att vinna fler matcher. Och ja, att vi räddar ett barn nästan, eller ger honom en aktivitet, säger Thorbjörn Eli Birgisson.

På frågan om vem som är favoritspelaren kommer huvudpersonens svar lika snabbt som självklart.

– Shevchenko. Andriy Shevchenko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet