Leken ger de ukrainska barnen annat att tänka på

Publicerad

Dagarna är ofta långa och tomma för de många ukrainska familjer som tagit sin tillflykt till Migrationsverkets boenden. I Rädda Barnens nyöppnade lekrum jobbar en stab av frivilliga för att hjälpa barnen skingra tankarna och komma till ro i sin nya svenska vardag. 

– Det känns jättebra att få vara med och se barnen leka och skratta. Men det är klart, ibland tänker man på vad de varit med om. Det känns svårt, men det är inte det vi fokuserar på här, säger Miriam Schenk, aktivitetsledare i Rädda Barnens projekt ”Barnvänlig plats” på Arlöv Park Hotel.

Särskilt lekrum

Varje för- och eftermiddag bemannar hon och andra volontärer boendets särskilda lekrum, fyllt av leksaker, spel och mjuka djur. 

Ukrainska flyktingar i Skåne

En liknande verksamhet finns på Migrationsverkets ankomstcenter vid Jägersro. Hit är alla barn som vistas på boendena välkomna, med eller utan sina föräldrar.

– Väntetiderna är långa och väldigt lite är barnanpassat i den process de här familjerna genomgår. Men åtminstone här får man lov att bara vara barn och koppla av en stund, omgiven av trygga vuxna, säger projektledaren Frida Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet