Flyktingar från Afghanistan samlas på ett dagis i ett villakomplex som byggts för att ta emot gäster inför fotbolls-VM 2022 som har blivit ett tillfälligt hem för just afghanska flyktingar. Foto: Marwan Tahtah/AFP/TT

Hundratals afghanska barn ensamma i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 300 afghanska barn har evakuerats från Kabul utan sina föräldrar i samband med att talibanerna tog makten i landet, enligt FN:s barnfond Unicef.

Merparten av dem befinner sig i Qatar, och deras framtid är oklar.

I Doha, Qatar, har den humanitära organisationen Qatar Charity tagit hand om cirka 200 barn under de senaste veckorna. Barnen kom med evakueringsflygen från Kabul och är mellan åtta och 17 år gamla, enligt hjälparbetarna.

– Alla är i ett tillstånd av chock eller trauma, liknande det som vi har sett hos barn som levt i IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak, säger en anonym hjälparbetare.

Vissa av barnen kan inte återberätta omständigheterna under flykten, eller ens hur de kom till Qatar, uppger organisationen.

Desperata föräldrar i kaotiska förhållanden

USA:s ambassad i Doha har inte kommenterat fallen. Amerikansk militär organiserade evakueringsflygen under kaotiska omständigheter i samband med att Kabul föll i talibanernas händer den 15 augusti.

Ögonvittnen från Kabuls flygplats har vittnat om hur desperata föräldrar lämnat sina barn i utländska soldaters händer, och hur andra försökt ta sig igenom kontrollerna på flygplatsen med barn som inte varit deras egna.

Insatser är igång

Hjälporganisationen samt myndigheter försöker nu spåra barnens föräldrar, vilket i många fall visat sig vara svårt. En ”het linje” där barnen kan ringa sina släktingar har upprättats.

Barn som separerats från sina föräldrar hör till de allra sårbaraste, enligt Unicef-chefen Henrietta Ford.

– Det är avgörande att barnen snabbt identifieras och hålls i säkerhet medan processen med spårning av föräldrarna och återförening pågår, säger hon.

Hör Helene Lackenbauer, Afghanistanexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, om hur den afghanska befolkningen påverkas av talibanernas maktövertagande:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Talibanernas maktövertagande - så påverkas den afghanska befolkningen Foto: Reuters/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet