Foto: Salim Alsabbagh/ SVT

Hundratals amerikanska soldater på väg mot Baltikum

Uppdaterad
Publicerad

600 soldater från USA:s pansarbrigad i Polen på väg till Baltikum. Det bekräftar USA:s armé för SVT Nyheter. Det här en tydlig markering mot Rysslands upprustning senaste året.

I dag anländer omkring 200 soldater Tapa armébas i Estland. Ytterligare 150 soldater kommer att vara framme i Rukla i Litauen på tisdag nästa vecka uppger USA:s arme i Europa för SVT Nyheter.  

3.500 soldater till Europa

Nyligen flyttade USA omkring 3.500 soldater och 87 stridsvagnar från Colorado i USA till västra Polen. Det är USA:s första militärbas någonsin i Polen och SVT besökte basen i samband med invigningen den här veckan.

Då berättade befälhavaren för USA:s arme i Europa att trupper skulle flyttas till bland annat Baltikum. Nu är de på väg. Pansarbrigaden sprids ut till sju länder i Europa uppger kapten Scott Walters vid USA:s armé för SVT Nyheter.

– Att flytta tusentals soldater och tung materiel – däribland över 80 stridsvagnar, 130 stridsfordon Bradley och 18 Paladin-haubitsar – över centrala och östra Europa, visar på den amerikanska arméns förmåga att snabbt kunna svara på potentiella hot mot Natos allierade eller samarbetspartners. Väl framme vid övningsområdena ska soldaterna fokusera på att stärka kapaciteten och bibehålla beredskapen genom bilaterala och multinationella övningar i syfte att stärka Operation Atlantic Resolve, säger Scott Walters till SVT Nyheter.

Ytterligare 1.400 soldater med stridsvagnar i rörelse

På söndag beräknas 225 soldater vara framme i vid övningsfältet i Adazi i Lettland. En förtrupp är redan på plats.

Hit skickar USA sina trupper Foto: SVT Design

USA flyttar också 750 soldater till Rumänien, Bulgarien och Ungern, utöver de 450 soldater som flyttas till Tyskland och ska vara där inom några dagar, enligt USA:s armé i Europa.

– Förflyttningen från fem samlingsplatser i Polen mindre än 20 dagar efter ”järnbrigaden” ankomst till Europa ger uttryck för den luftburna brigadens förmåga att snabbt samla sina trupper och fritt förflytta sig över Europa för att erbjuda en uthållig närvaro, avvärja fientliga angrepp och främja säkerheten i samarbete med Natos allierade och partners, säger kapten Scott Walters.

Insatsen ska ses mot bakgrund av tidigare president Obamas åtagande att skydda Polen och de baltiska länderna, samt stärka försvarsalliansen Nato, efter Rysslands olagliga annektering av Krim-halvön.

Markering mot Ryssland

Det är också en tydlig markering mot Ryssland förstärkning och modernisering av trupper och vapensystem Ryssland i närheten av Baltikum under det senaste året.

Ryssland har bland annat moderniserat robotsystem Iskander-M med kapacitet för kärnstridsspetsar och flyttat det till den ryska enklaven Kaliningrad mellan Litauen och Polen, som SVT har rapporterat om.

I höstas flyttade Ryssland också två stridsfartyg med kapacitet för kärnvapen från Svarta havet till Östersjön, vilket Nato reagerade på. Det handlar om robotsystemet Kalibr som har en uppskattad räckvidd till 165 mil enligt Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Det här är bara en del av de militära förstärkningar Ryssland gjort i Östersjöområdet. Ryssland har fördubblat sin försvarsbudget på bara tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.