Hundratals bränder rasar i västra USA – historisk torka

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals bränder rasar i USA och Kanada efter rekordhettan. I Oregon där den värsta branden härjar kämpar över 2 000 brandmän med att stävja Bootlegbranden, som den kallas.

– Läget är fortsatt kritiskt, säger SVT:s utrikesreporter Thomas Thorén i Morgonstudion.

Den just nu största branden, i delstaten Oregon i västra USA, täcker ett område större än Öland. 2 300 brandmän arbetar med att släcka bara den – och röken har förorenat luften ända bort till östkusten och New York.

SVT:s team i USA har träffat flera människor boende i området. En av dem är Bruce White, som förlorat allt.

– Jag grät i fem minuter, och sen var jag arg i fem minuter. Sen kramade jag hunden och sa: ”Nu går vi vidare.”, säger han till SVT, och tittar på de förkolnade resterna av det som en gång var hans stuga.

”Finns ingen ljusning”

Utrikesreporter Tomas Thorén beskriver läget i Oregon som fortsatt kritiskt. Han har också träffat andra invånare som till och med funderar på att lämna delstaten och flytta till ett mindre elddrabbat område.

– Man försöker att begränsa spridningen, har fått delar av branden under kontroll. Men att släcka den här branden är det inte tal om på veckor, kanske månader. Och så länge det är extremt varmt, så länge det är torrt, så har brandbekämparna en ordentlig uppförsbacke, säger han.

Totalt arbetar för tillfället 22 000 brandmän med att släcka bränder i västra USA.

– De jobbar i tvåveckorsskift och de är väldigt utmattade, och det finns heller ingen ljusning. Den här situationen väntas pågå i flera månader framöver.

Enormt torrt i Kalifornien

Även lantbrukare kämpar nu till följd av torkan och hettan. Många har svårt att få vatten och foder till djuren och en del har till och med förlorat djur i bränderna.

I San Francisco, Kalifornien, där SVT just nu befinner sig, upplever man samtidigt en av de värsta perioderna av torka som man har sett. Där kantas motorvägarna av uttorkade sjöar.

– Det var en förskräcklig syn, och det är så det ser ut i stora delar av norra Kalifornien, säger Tomas Thorén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.