Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals döda och skadade har grävts fram efter jordbävningen på ön Java. Foto: TT

Över 250 personer döda efter skalvet på Java

Publicerad

268 personer har hittills bekräftats omkomna i samband med den jordbävning som drabbade den indonesiska huvudön Java på måndagen. Fler än 1 000 personer har skadats, och räddningsarbetare letar fortfarande efter saknade i rasmassorna.

Skalvet inträffade i den västra delen av Java strax efter lunchtid på måndagen, lokal tid. Staden Cianjur drabbades värst där magnituden uppmättes till 5,6. Dödstalet har stigit rejält i omgångar, och ännu saknas omkring 150 personer.

Fortsatt sökande

Enligt Indonesiens nationella beredskapsmyndighet ligger fokus alltjämt på sökandet av saknade och evakueringen av offer. Många skadade ska ha fått armar och ben brutna, eller fått andra skador, när byggnader rasade samman. Många av de omkomna uppges också vara barn och unga, då skalv och skred fick skolor att kollapsa. indonesien

Även i huvustaden Jakarta, som ligger omkring tio mil från Cianjur, kunde invånarna känna av skalvet och stadens höghus svajade.

Presidenten besökte Cianjur

Landets president, Joko Widodo, var på plats i Cianjur på tisdagen och meddelade att nationella myndigheter skulle erbjuda sitt stöd.

– Å mina och min regerings vägnar vill jag uttrycka mina allra djupaste kondoleanser, sade Widodo, rapporterar TT.

Indonesien ligger längs med den så kallade Eldringen, med förkastningslinjer som omger Stilla havet och orsakar jordbävningar, vulkanutbrott och tsunamivågor. Tidigare i år omkom minst 25 personer i ett skalv i västra Sumatra, där magnituden uppmättes till 6,2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.