Soldater och kravallpolis har kallats in för att stävja oroligheterna i Tunisien. Foto: TT

Hundratals gripna i kravaller i Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 personer har gripits över natt i samband med de våldsamma kravallerna i Tunisien. Protesterna, som nu är inne på sin tredje dag trots att regeringen inkallat armén för att stävja oroligheterna, riktar sig främst mot de prishöjningar på basvaror som drabbar en redan ekonomiskt utsatt befolkning.

Demonstranterna kräver att regeringen skrotar 2018 års budget, som bland annat innefattar prishöjningar på basvaror och ökade importkostnader. Höjningarna syftar till att minska landets budgetunderskott och tillfredsställa utländska långivare. Samtidigt råder höga nivåer av fattigdom och ungdomsarbetslöshet i landet, skriver The Guardian.

– Protesterna handlar om levnadskostnader. Priset på medicin har höjts. Priset på allt har höjts, men inte lönerna. Det här är inte rätt tid för fler höjningar, säger en demonstrant till BBC.

Nio regeringar

Sedan den så kallade ”arabiska våren” tog sin början i Tunisien år 2010, vilket ledde till avsättningen av president Zine El Abidine Ben Ali året därpå, har landet dragits med ekonomiska problem och hög arbetslöshet. Sedan Ben Ali avsattes har landet haft inte mindre än nio regeringar, varav ingen lyckats åtgärda situationen. Ett antal terrorattacker har också skadat den viktiga turistindustrin och påverkat utländska investeringar.

Protesterna, som nu spritt sig genom landet, har på sina håll varit våldsamma. I staden Thala, nära den algeriska gränsen, tvingades armén rycka in då polisen gått till reträtt efter att demonstranter bränt ned statliga kontorsbyggnader, enligt BBC. Demonstranter har också stormat polisstationer och matbutiker samt blockerat vägar. Regeringen anklagar dem för att ha satt eld på polisbilar och attackerat myndighetsanställda.

Europa bevakar

– Runt 330 personer involverade i sabotage och rån greps i går natt, säger det tunisiska inrikesministeriets talesperson Khelifa Chibani i ett uttalande. Sammanlagt har runt 600 personer gripits sedan protesternas början. Premiärminister Youssef Chahed har anklagat oppositionen för att uppmuntra kravallerna.

Från europeiskt håll bevakar man noggrant situationen, skriver The Guardian. Arbetslösheten i Tunisien har tvingat många att lämna landet, och antalet tunisiska båtflyktingar på Medelhavet har ökat. Därtill har en ansenlig mängd IS-anhängare sin hemvist i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.